Asigurarea obligatorie a locuinţelor este percepută mai degrabă ca un lucru opţional de către români. Altă explicaţie nu există pentru faptul că acum, în ultimul moment, doar 7% dintre locuinţele din România sunt asigurate împotriva dezastrelor. Nici măcar amenzile nu îi sperie pe proprietari, care se lasă încurajaţi de ideea că amendarea în masă ar fi o măsură nepotrivită pentru un guvern atât de populist.

19680-big_13962.jpgStatul ar putea strânge din amenzi peste 900 milioane euro

7,8 milioane de proprietari ar putea fi amendaţi, începând din 15 iulie, pentru că nu şi-au plătit asigurarea obligatorie a locuinţei. Este vorba despre amenzi care, dacă ar fi date la pragul minim de 100 de lei, ar aduce statului încasări de peste 900 de milioane de euro. Cei mai mulţi români îşi asumă acest risc, deşi penalizarea poate urca până la 500 lei, în condiţiile în care prima de asigurare este 10, respectiv 20 euro/an.

Potrivit datelor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), până pe 4 iulie au fost emise numai 600.000 de astfel de poliţe, în condiţiile în care, cel puţin teoretic, ar trebui asigurate 8,4 milioane de locuinţe, potrivit statisticii INS.

Numărul poliţelor subscrise a crescut brusc în ultimele zile, dar totuși insuficient

Dar mai este timp. Oficialii PAID se aşteaptă ca mulţi dintre proprietari să plătească acum, în ultimul moment. Totuşi, procentul asiguraţilor nu va trece cu mult peste 8%, arată estimările acestora.

„Ritmul de emitere a crescut la circa 3.000 polite pe zi, de la 750-1.000 de poliţe încheiate zilnic, în mai. Cu toate acestea, subscrierile sunt sub estimările noastre.", a declarat Marius Bulucea, preşedintele PAID, pentru Daily Business.

Unul dintre principalele motive pentru care românii nu se tem de amendă, este faptul că perioada de sancţionare a mai fost amânată o dată, de la 15 ianuarie la 15 iulie. În al doilea rând, au existat primari care au declarat public că ei nu vor da amenzi, pentru că ar fi o măsură care le-ar distruge simpatia publicului. Iar acest lucru este de nepermis, în apropierea unei perioade electorale. În această situaţie sunt peste 2.000 de localităţi.

"Cei care nu îşi încheie poliţa vor fi uşor depistaţi. Primăriile vor avea acces la listele cu cei asiguraţi" , a declarat Bulugea.

Ceea ce nu înseamnă că toată lumea va fi sancţionată peste noapte. Primarii vor putea stabili momentul şi cuantumul amenzii pentru proprietarii care nu deţin o poliţă de asigurare a casei.

Citește şi:


12 July 2011