ELGI COM COF SRL şi ESCAPE B25 IMPEX SRL trebuiau să finalizeze până în toamna lui 2009 patru blocuri la adresele Valea Doftanei, Valea Lungă şi Valea Cricovului. Administratorii judiciari sunt C.I.I. Berneanu Nicoleta Sofia, respectiv FINECO INSOLVENCY SPRL.

19338-138924maxim.jpgCriza a îngenunchiat rând pe rând dezvoltatorii imobiliari, numărul celor intraţi în insolvenţă sporind cu încă unul - firma care voia să construiască la adresele Valea Doftanei nr. 47-51, Valea Lungă şi Valea Cricovului nr. 122-124. Dintre cele patru blocuri a căror construcţie a demarat încă din anul 2007, cu termen de execuţie septembrie 2009, nu s-a finalizat decât unul, dar nici acela nu are gaze.

"Contractele pentru vânzarea celor patru blocuri, fiecare cu câte două sau trei scări, au început să fie făcute în toamna anului 2007, urmând ca să fie finalizate şi date în folosinţă până în vara anului 2009, maxim luna septembrie 2009. Dintre cele patru blocuri, până în prezent nu a fost finalizat decât unul, dar nici acela nu are încă gaze. La cel de-al doilea bloc s-a ajuns la finisaje, adică se montează în unele apartamente centralele termice, faianţa şi gresia, alte utilităţi, dar situaţia la blocurile III şi IV este gravă. Aici nici măcar acoperişul nu este terminat şi unele apartamentele nu au geamuri. Este de mirare cum au reuşit dezvoltatorii să obţină de la primărie certificatul că blocurile sunt construite la roşu, având în vedere starea în care se află acestea. Eu m-am înscris deja la masa credală, pentru că ştiu că, odată ce dezvoltatorul a intrat în insolvenţă, nu mai pot obţine nimic pe altă cale, deşi am plătit integral. Aşteptăm de doi ani să ne mutăm în apartamente şi nu ştim când se va întâmpla acest lucru", a declarat unul dintre clienţi pentru Curierul Naţional.

Tabelul creanţelor ELGI COM COF SRL va fi definitivat până la 19 iulie

La data de 10 mai a.c., Tribunalul Bucureşti a dispus intrarea în insolvenţă a dezvoltatorului imobiliar ELGI COM COF SRL, proces iniţiat încă din noiembrie 2009 de o parte dintre clienţii nemulţumiţi. "Deschide procedura generală a insolvenţei faţă de debitoarea SC ELGI COM COF SRL - CUI 18896427. Ridică debitoarei dreptul de administrare - constând în dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acestea. Pune în vedere debitoarei următoarele obligaţii: - să depună la dosarul cauzei, în termen de 10 zile de la data deschiderii procedurii, actele şi informaţiile prevăzute de art.28 alin.1 din Legea nr.85/2006; - să deschidă un cont la o unitate bancară, în termen de 2 zile de la notificarea deschiderii procedurii, cont din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii, iar în caz de neîndeplinire contul va fi deschis de către administratorul judiciar. (...) Desemnează administrator judiciar pe C.I.I. Berneanu Nicoleta Sofia", se arată în decizia instanţei.

Termenele stabilite de instanţă sunt: 21 iunie - pentru înregistrarea creanţelor, 5 iulie - verificarea creanţelor şi afişarea tabelului preliminar, 19 iulie - termenul de definitivare a tabelului creanţelor. Prima şedinţă a adunării generale a creditorilor va avea loc la 11 iulie a.c.

Anterior, instanţa a decis intrarea în insolvemţă de ESCAPE B25 IMPEX SRL, pentru care administratorul judiciar desemnat, FINECO INSOLVENCY SPRL, a întocmit tabelul definitiv al creanţelor până la data de 21 aprilie, data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor având loc la 11 aprilie a.c.

Istoria cesiunilor

Potrivit mail-urilor primite la redacţie din partea clienţilor nemulţumiţi, dezvoltatorii "au urmărit de la început să scape de antecontracte (...) reuşind să păgubească 150 de persoane care au semnat antecontracte pe apartamentele din Valea Lungă, Valea Doftanei şi Valea Cricovului".

Un rezumat al faptelor săvârşite de dezvoltatori şi descrise în documentele remise redacţiei de către clienţi, arată că, începând cu 2008, S.C. Elgi Com Cof S.R.L şi S.C. Escape B25 Impex S.R.L având ca administratori pe Cira Constantin şi Gilda Coman au început să vândă apartamente într-un un bloc în Valea Doftanei nr. 47-51 "cu care ademenea clienţi, iar în a doua fază urma să construiască un al doilea şi al treilea bloc în Valea Lunga şi Valea Cricovului nr. 122-124". "Elgi Com Cof a construit fundaţia şi câteva etaje din primul bloc pentru a arăta clienţilor că se lucrează, după care a început imediat să vândă apartamente în al doilea şi al treilea bloc", notează clienţii, precizând că, după un timp, dezvoltatorii au luat un credit ipotecar punând garanţie apartamentele deja antecontractate.

La 30 iulie 2010, după cum susţin clienţii, banca ATE cesionează creanţele către firma Optimal Recovery Agency SRL, înfiinţată cu numai 9 zile înainte, contra sumei de 7.226.132,76 milioane de euro, firma Optimal Recovery Angecy SRL executând silit cele două societăţi dezvoltatoare. "La 18.01.2011, Optimal Recovery Angency scoate la licitaţie apartamentele ca să-şi recupereze banii plătiţi la ATE Bank.

Apartamentele sunt cumpărate tot de Optimal Recovery Angency SRL. Se înfiinţează o nouă firma - Andymona Cof SRL - cu care Optimal încheie un nou contract care stipulează că Optimal revinde apartamentele către Andymona şi Andymona le dă clienţilor păgubiţi, promisiuni care, spun clienţii, n-au fost concretizate nici până astăzi. La 30.03.2011, Cira Consntantin şi Gilda Coman nu mai sunt administratori la cele două firme, ci un alt om de afaceri cunoscut EMAD ELSAYED AHMED HASSAN ZARAA", notează clienţii.

Clienţii nemulţumiţi au făcut foarte multe plângeri penale, comerciale, contestaţii la executare, ajungând chiar să sesizeze Banca Naţională a României în privinţa actelor încheiate, în opinia lor ilegal, de către ATE Bank. Sesizarea adresată BNR are nr. c/3224/28.02.2011.


Sursa

20 June 2011