Apetitul românilor pentru cumpărături a transformat ţara noastră într-unul dintre cele mai fierbinţi puncte de pe harta investiţiilor comerciale. Segmentul spaţiilor comerciale a cunoscut, în a doua jumătate a anului 2011, cea mai mare creştere din 2008 încoace, ultima perioadă de boom economic în România. Se construiesc malluri în toate oraşele importante din ţară, în toate cartierele din Bucureşti şi toate aceste proiecte au deja chiriaşi pregătiţi să deschidă magazine. În plus, multe alte nume noi se pregătesc să intre pe piaţa locală.

23256-iulius-mall-cluj.jpgPerspectivele, pe segmentul comercial din România, par să fie rupte de contextul economic dificil pe care îl traversează întrează zonă. Tendinţa marilor jucători din retailul global de a se extinde se va menţine şi anul acesta. Mai multe branduri internaţionale cu greutate au intrat pe piaţa românească anul trecut, iar anul acesta aşteptăm alte nume mari să îşi dezvolte subsidiare în ţara noastră, arată un studiu CBRE. Prin urmare, construcţiile de malluri se vor derula într-un ritm puternic.

„Consecinţa este că dezvoltatorii imobiliari de spaţii comerciale prime vor încerca să satisfacă această nevoie în oraşele cu populaţie numeroasă din România. Dar marea surpriză pe care raportul realizat de CBRE o aduce este că, în pofida crizei economice pe care majoritatea companiilor o simt, piaţa imobiliară a spaţiilor comerciale a cunoscut, în a doua jumătate a anului 2011, cea mai mare creştere din 2008, ultima perioadă de boom economic în România”, a declarat Răzvan Iorgu, Director General CBRE.

Analiza subliniază tendinţa de creştere a cererii de spaţii comerciale prime pentru următorii trei-patru ani, în principalele oraşe din România, precum Bucureşti, Iaşi, Constanţa sau Braşov.

Chiria, în spaţiile comerciale, a rămas la nivelul de înainte de criză

În ultimele două trimestre ale anului 2011, chiria prime a rămas stabilă atât pentru spaţiile stradale (70 euro/mp/lună), cât şi pentru centrele comerciale (50 euro/mp/lună).

În România, stocul de spaţii comerciale ce urmează să fie livrat pe piaţă depăşeşte 2 milioane metri pătraţi, din care 15%, respectiv 314.000 metri pătraţi, se află în construcţie. Pentru 2012 sunt planificate deschideri precum: Cora Bacău, Bucureşti şi Slobozia, Palas Iaşi şi InterCora Bucureşti.

CITEȘTE ȘI Şase noi malluri ar putea fi livrate în 2012, în Bucureşti. Află ce mall va fi în cartierul tău

 

1 February 2012