În timp ce alte ţări europene mai populare au avut de suferit de pe urma recesiunii globale, piaţa imobiliară din Turcia a înflorit, devenind mult mai atractivă în detrimentul altor ţări mediteraneene. Progresele Turciei în ceea ce priveşte stabilitatea economiei au adus investitori internaţionali pe piaţa imobiliară.

24842-antalya2.jpgÎn 2002, piaţa imobiliară turcă s-a deschis străinilor, fapt ce a adus imediat Turcia în topul primelor 10 ţări pentru o locuinţă de vacanţă. Deşi de atunci au tot crescut preţurile proprietăţilor, Turcia rămâne în continuare una dintre cele mai accesibile ţări mediteraneene. Dezvoltarea economică a atras nenumărate companii internaţionale în zonă, ceea ce a creat nenumărate locuri de muncă. Astfel că produsul intern brut a crescut, ceea ce a dus şi la o cerere fără precedent de proprietăţi comerciale, un alt segment promiţător pentru investitorii interesaţi de zonă.

Cererea ridicată nu a influenţat numai preţul, ci şi calitatea construcţiilor

În ultimii ani, piaţa imobiliară din Turcia s-au schimbat semnificativ, activitatea fiind mai intensă. Odată cu creşterea cererii, au crescut şi preţurile. Loturile de teren din cele mai populare zone mediteraneene ale Turciei cu crescut cu 50-70% comparativ cu 2007, an de vârf în imobiliarele din restul lumii. Nici apartamentele nu s-au lăsat mai prejos, preţul urcând cu cel puţin 70%, cele mai mari creşteri înregistrându-le  locuinţele recent construite. Costul unui metru pătrat într-un complex nou dintr-o staţiune turistică, chiar şi în stadiul de proiect, ajunge la 750 euro, comparativ cu anii trecuţi, când preţul era de 500-550 euro/mp.

24843-bodrum.jpgPiaţa rezidenţială s-a schimbat foarte mult de când a crescut cererea. S-a îmbunătăţit calitatea construcţiilor, design-ul exterior, facilităţile oferite şi valoare finisajelor, astfel că s-au mărit şi costurile finale. O altă influenţă asupra preţului vine din banii investiţi în infrastructură, iar competivitatea dintre aceste ansambluri rezidenţiale are un impact asupra dezvoltării întregii regiuni.

Cei mai activi cumpărători în Antalya şi în Alanya sunt ruşii, care preferă proprietăţi medii, de până în 150.000 euro. În schimb, europenii nu dau mai mult de 250.000 euro pe casele de vacanţă. În ambele cazuri este vorba despre pătura de mijloc, pentru care Turcia este printre puţinele ţări mediteraneene cu proprietăţi accesibile.

Cumpărătorii de apartamente de vacanţă se orientează către staţiunile turistice

24845-antalya.jpgAntalya are un important port şi aeroport internaţional şi este un oraş fascinant prin alăturarea munţilor cu marea. Astfel că în zonă, în timpul lunilor de primăvară, se poate schia în munţi şi se poate face baie în apele calde ale Mediteranei, ambele în aceeaşi zi.

Pentru un apartament cu un dormitor, chiria medie lunară variază 140 şi 250 euro/lună, iar în cazul unui apartament cu trei dormitoare este între 300 şi 350 euro/lună. Oferta de locuinţe este largă, de la apartamente recent finisate la vile tradiţionale. Cu puternice referinţe istorice şi culturale, cu plaje, cu infrastructură bine pusă la punct, Antalya este o atracţie turistică, de unde investitorii în locuinţe pot fi siguri că vor avea venituri consistente.

Kusadasi este o staţiune din provincia Aydin, de pe Coasta Egee. Staţiunea este lângă vechiul oraş Ephesus şi lângă alte puncte de interes precum Miletos, Didim sau Pamukkale.

Aici apartamentele poziţionate aproape de plajă costă, în medie, 1.100 euro/mp, iar din blocuri mai îndepărtate de mare au un preţ mediu de 600 euro/mp. Chiria medie în zonă pentru un apartament cu un dormitor este de 300 euro/lună, iar pentru un apartament cu trei dormitoare ajunge la 600 euro/lună.

Bodrum este o localitate boemă şi pitorească, aşezată pe o peninsulă lângă insula Kos. Cu întinse plaje şi mici golfuri stâncoase, are o arhitectură tipic mediteraneană. În antichitate purta numele de Halicarnas şi este celebru prin faptul că este oraşul unde s-a născut istoricul Herodot. De asemenea, aici se găsesşte una dintre cele şapte Minuni – Mausoleul din Halicarnas.

Preţul apartamentelor variază între 500 euro/mp şi 700 euro/mp, în funcţie de finisaje şi de distanţa faţă de plajă.

24844-marmaris.jpgMarmaris este locul de întâlnire dintre Marea Mediterană şi Marea Egee, golf cunoscut printre pasionaţii de sporturi de apă. Oraş agitat, aici poate fi găsit portul Marmaris Netsel de unde se face legătura cu staţiunea Icmeler prin taxiurile acvatice.

Chiria medie pentru un apartament cu un dormitor în această zonă este de 350 euro/lună, iar pentru un apartament cu trei dormitoare – 450 euro/lună.

Alanya este situat în sudul Turciei, pe litoralul Mării Mediterane şi are aproape jumătate de milion de locuitori. Centru administrativ, a devenit şi centru turistic pentru vizitatorii din Europa Centrală, Europa de Nord şi fosta U.R.S.S.

Belek este la doar 30 km de Antalya şi beneficiază de o climă caldă în marea parte a anului. Staţiunea a devenit din ce în ce mai apreciată în ultimii ani pentru hotelurile de lux din zonă şi centrele de relaxare de 5*. Belek este punct de atracţie pentru iubitorii de golf, aici găsindu-se şase terenuri dedicate acestui sport. Dar aici vin şi amatorii de alte activităţi, deoarece există condiţii favorabile pentru sporturi extreme.

CITEȘTE ȘI:  Napoli, un oraş captivant, cu locuinţe la jumătate de preţ faţă de Roma


19 May 2012