Rata anuală a inflaţiei preţurilor locuinţelor din Marea Britanie este din nou formată din două cifre, pentru prima dată din iunie 2007, potrivit Nationwide. Conform datelor companiei de construcţii, preţurile caselor au crescut din aprilie 2009 până în aprilie 2010 cu 10,5%. Doar în luna aprilie preţurile au crescut cu 1%, ceea ce a împins costul mediu al unei locuinţe la 167.802 lire sterline.

Totuşi, potrivit www.bbc.co.uk, Nationwide a prezis că avântul preţurilor din 2009 va fi retezat în 2010, când numărul vânzătorilor va fi mai mare decât cel al cumpărătorilor.

"Recent, a avut loc o schimbare în rapotul cerere-ofertă", a declarat Martin Gahbauer, economist-şef la Nationwide. "În timp ce creşterea numărului de cumpărători care vin la agenţiile imobiliare s-a domolit, în ultimele luni s-a majorat nivelul de noi instrucţiuni primite din partea vânzătorilor, ceea ce ar trebui să ducă la o scădere de preţ", a precizat Gahbauer.
Cifrele companiei Nationwide arată că în ultimele trei luni preţurile au crescut cu doar 1,1% faţă de precedentele trei luni. Iar aceasta este cea mai lentă creştere trimestrială înregistrată din iunie 2009 şi reflectă faptul că majorarea anuală a preţurilor s-a datorat scumpirii de vara trecută.

În ciuda revenirii preţurilor, care i-a luat prin surprindere pe mulţi, activitatea pe piaţa imobiliară din Marea Britanie este încă la un nivel scăzut. La ora actuală, cei care vor să-şi cumpere prima casă trebuie să aibă un avans de 25% pentru a primi un credit ipotecar.

Potrivit datelor HM Revenue & Customs (HMRC), numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut în Marea Britanie cu 22% în luna martie faţă de aprilie, ajungând la 72.000. Totuşi, cu excepţia anului trecut, aceasta a fost cea mai mică valoare înregistrată în luna martie din anul 1978, când HMRC a început să ţină evidenţa.
"Scumpirea proprietăţilor în 2009 a avut loc în contextul unui nivel scăzut al pieţei creditelor ipotecare, având în vedere numărul mic al persoanelor care au avut avansul obligatoriu", a spus Gahbauer.
Preţul mediu al unei case era de 184.070 de lire sterline în iunie 2007, comparativ cu 167.802, cât costă în prezent.





19 May 2010