Prima Casă a dat de lucru anul trecut şi agenţilor imobiliari din Tineretului. Chiar dacă preţurile apartamentelor din zonă sar în general de plafonul garantat de Stat, asta nu i-a impiedicat pe cei care erau la prima proprietate să profite de avantajele programului.

"Anul trecut, vânzările s-au axat foarte mult pe Prima Casă. Au fost 90% Prima Casă. Înseamnă că apartamentele de două camere şi garsonierele au fost vedetele? Da, garsonierele au fost pe primul loc, s-au încadrat tinerii în bani şi cu un adaos s-a mers şi către două şi trei camere" ne-a declarat Clemansa Petruţ agent imobiliar la Euro City Office Imob.

"Am avut şi cu Prima Casă şi un avans considerabil, aproape jumătate din valoare. În Tineretului am vândut destule (n.r. locuinţe), majoritatea garsoniere, am vândut şi apartamente, dar cu un avans considerabil" susţine şi Constantin Boulescu, agent imobiliar Marussi Investments.

Preţurile pentru o garsonieră pleacă de la 40.000 de euro şi se opresc undeva la 60 - 65.000 euro, în funcţie de îmbunătăţiri, spun agenţii imobiliari. În cazul apartamentelor cu două camere avem o plajă de preţuri între 80.000 şi 100.000 euro, iar la trei camere de la 85.000- 90.000 euro până la 110.000 euro. Pentru un apartament cu patru camere cumpărătorul plăteşte de la 120.000 euro în sus, preţul depinzând foarte mult de zonă şi amenajările făcute de proprietari.

 "În ultima perioadă am avut cereri pentru apartamentele mari, cu trei şi patru camere cu suprafeţe de la 80 mp în sus. Fiind o zonă relativ aproape de centru, preţurile sunt ridicate, iar clienţii fac parte din clasa medie spre superioară, cu venituri peste o mie de euro lunar. CA si modalitati de plata, am avut şi cash integral şi o parte cu credit şi cash" spune Constantin Boulescu.

Închirierile merg bine. Asta dacă le comparăm cu vânzările. Dacă le comparăm însă tot cu închirierile din anul 2008, spre exemplu, cu siguranţă aprecierea ar fi alta.

"Preţurile la chirii au scăzut foarte mult. Faţă de anii din urmă, când perioada începerii facultăţii era un haos total, în 2009 nu a fost nici pe sfert" este de părere Clemansa Petruţ.

"Garsonierele pleacă de la 250 euro până la 400 euro. Apartamentele cu două camere de la 450 până la 600-700 euro, depinde şi de complex. Cele de trei camere de la 500-600 euro şi ajung la 8-900 de euro, asta depinde de complexul rezidenţial, cele de patru camere sunt de la 700 în sus" adaugă Constantin Boulescu.

Avantajele cartierului Tineretului, potrivit agenţilor imobiliari: 

  •  Aproape de centru;
  • Multă verdeaţă, parcul Tineretului;
  • Zonă liniştită;
  • Trafic mai lejer;
  • Majoritatea blocurilor sunt construite după 1980;
  •  Metrou;
  • Universităţi;

Dezantajele cartierului Tineretului, potrivit agenţilor imobiliari: 

  • Lipsa terenurilor şi a spaţiilor de construit





2 February 2010