Tenerife este denumită şi Insula Eternei Primăveri, datorită climei blânde. Cu toate acestea, în zona de sud este sezon turistic 90% din an, faţă de 65% - în zona de nord. Iar acest lucru se simte şi în valoarea proprietăţilor. Concret, în zona de sud a insulei sunt proprietăţi imobiliare cu un preţ mai ridicat, comparativ cu zona de nord.

19750-1000841_poza_1163113112.jpgInsulă descoperită de publicul larg prin anii '70, Tenerife a devenit rapid una dintre cele mai apreciate destinaţii de concediu. Ceea ce a dus la o dezvoltare rapidă a zonei şi, inevitabil, la o explozie a preţului proprietăţilor imobiliare. A devenit din ce în ce mai populară printre expaţi, devenind locul perfect pentru o casă de vacanţă, ajungând un fel de nucleu investiţional al Insulelor Canare.

Clima blândă ce durează tot anul, plajele idilice şi aerul exotic sunt principalele atracţii, precum şi comunitatea animată de expaţi, formată în majoritate din englezi şi nemţi. Cei care se gândesc să rămână pe termen lung în Tenerife, ar trebui să se acomodeze cu ideea că, din cauza vremii favorabile, este destinaţie turistică tot anul. Asta înseamnă că este aglomerat constant, dar mai înseamnă şi o activitate intensă pe piaţa chiriilor, astfel că achiziţia unei proprietăţi aici nu va fi niciodată o investiţie neprofitabilă.

Majoritatea chiriaşilor turişti, precum şi cei mai mulţi cumpărători străini, aleg proprietăţi de-a lungul coastei, în detrimentul capitalei Santa Cruz de Tenerife. Familiile sau expaţii mai în vârstă preferă să locuiască în partea de nord, în Puerto de la Cruz. Atracţia sudului este Las Americas, cunoscut şi sub numele de Adeje, cu acces uşor către golfurile din împrejurimi şi locuri în mijlocul naturii.

Numărul tranzacţiilor nu a fost afectat de criza mondială, deşi preţul a scăzut uşor

Investiţiile imobiliare din Tenerife se amortizează rapid, dar proprietăţile în zone de top sunt greu de găsit, cererea e mare. Locuinţele considerate de lux sunt scoase foarte rar la vânzare pe piaţa liberă, deoarece în cele mai multe cazuri tranzacţiile se fac în cercuri închise. În schimb, sunt la mare căutare apartamentele din complexuri rezidenţiale noi, majoritatea cumpărătorilor acestor unităţi locative fiind cei care vor închiria ulterior, precum şi cei care intenţionează să se mute acolo abia când vor deveni pensionari.

Preţ mediu de achiziţie a apartamentelor din Santa Cruz de Tenerife:

• Aproape 3.000 euro/mp pentru apartamentele situate central
• În jur de 1.500 euro/mp pentru locuinţele poziţionate semi-central
Sursa: Numbeo Cost of Living

Preţul locuinţelor este foarte diferit de la o zonă la alta, în special din cauza diferenţei de temperatură. În sud, sezonul turistic are câteva luni în plus, iar diferenţele de temperatură sunt de aproximativ 15 grade Celsius. Astfel că apartamentele din nord sunt mai puţin rentabile, având un preţ de tranzacţionare mai scăzut.

Chiar şi cei care nu sunt cetăţeni spanioli pot obţine finanţări substanţiale din partea instituţiilor bancare, creditul ajungând şi la 70% din preţul proprietăţii. Cu toate acestea, este foarte întâlnită plata cu banii jos. De obicei, se percepe un avans de 10%, iar întregul proces al actelor poate dura aproximativ 60 de zile.

Ofertă bogată de apartamente de închiriat

Locuinţele de vacanţă sunt mult mai căutate de turişti, spre deosebire de apartamentele în regim hotelier, iar majoritatea proprietăţilor sunt orientate către segmentul turiştilor cu o perioadă relativ scurtă de şedere. În mod obişnuit, apartamentele de vacanţă din Tenerife sunt aproape de plajele turistice, sunt în sistem self-catering şi au balcoane. Multe dintre ele au facilităţi comune, precum sală de fitness sau piscină. De obicei, apartamentele acestea sunt închiriate la săptămână, preţul fiind mai mare în perioada de vârf.

Cei care plănuiesc să stea câteva luni sau mai mult, ar trebui să specifice acest lucru, deoarece nu toţi proprietarii închiriază apartamentul pe termen lung, nu e la fel de rentabil. Oferta este variată, de la studio-uri la apartamente cu trei dormitoare.

Pentru locuinţele închiriate pe o perioadă îndelungată este necesar un depozit de garanţie. Aceste unităţi se găsesc cel mai uşor în localităţi de coastă, precum Las Americas, Los Cristianos sau San-Juan şi sunt mult mai ieftine decât o vilă sau o cameră la hotel. Pentru chiriaşii pe termen lung, este bine de ştiut că cele mai accesibile oferte se găsesc în capitală.

Preţ mediu de închiriere pentru locuinţele din Santa Cruz de Tenerife:

• Apartament cu un dormitor - central: 470 euro/lună; semicentral: 310 euro/lună
• Apartament cu trei dormitoare - central: 730 euro/lună; semicentral: 540 euro/lună

Sursa: Numbeo Cost of Living

AFLĂ cât costă o vacanţă în Tenerife


16 July 2011