Cu 20 de milioane de dolari pe masă şi un plan ambiţios de a strânge încă 60, un fond de investiţii american vrea să preia participaţii la firme româneşti din sectoarele medical, financiar, retail, dar şi media.

foto:capital.roFondul de investiţii, înfiinţat recent de un grup de investitori americani şi maghiari, este administrat de compania Orens şi vizează oportunităţile de afaceri din România, Bulgaria şi Ungaria, însemnând acele companii care, în ultimii ani, au înregistrat profit şi au crescut rapid. Printre cei zece investitori se află George Pataki, fost guvernator al statului New York, şi Bert Walker, fostul ambasador al SUA la Budapesta.

Krisztian Orban, managing partner la Orens, spune că se poartă deja negocieri cu câţiva antreprenori români în vederea preluării de participaţii majoritare la companiile pe care aceştia le deţin. „Cred că 2010 va fi anul în care cei mai deştepţi antreprenori vor înţelege că a atrage rapid capital  este mai eficient pentru ei decât a ţine la o evaluare nerezonabilă a firmei, care nu se poate materializa curând", afirmă Orban.

Strategia de implicare în afacerea preluată ia în considerare păstrarea fondatorului acesteia, pentru că el o cunoaşte cel mai bine. „Noi furnizăm banii şi CFO-ul, dar antreprenorul este şeful cel mare", explică managerul. Sunt vizate  în special companiile din sectorul serviciilor, în principal sănătate, dar şi financiar, servicii corporate, media şi retail.

Demersul este surprinzător nu neapărat datorită sumei ce urmează a fi investită, ci mai ales din cauza momentului ales pentru a face acest pas. Însuşi Krisztian Orban spune că piaţa de private equity s-a mic­şo­rat foarte mult anul trecut. „Totalul capitalului strâns este poate mai puţin de o şesime din cât era în urmă cu doar un an. Investiţiile practic s-au prăbuşit, în parte pentru că oamenii au pierdut mult anul trecut", spune el, explicând că din acelaşi motiv s-a schimbat şi modelul de funcţionare al unui fond. „Modelul în care valoarea adăugată a unui private equity era să aducă în companie finanţare prin împrumutri, şi abilitatea a atrage astfel de finanţări era punctul său forte nu mai există," completează el.

Sursa

18 January 2010