Proprietarii din Planorama au găsit o metodă de a se muta în apartamentele lor: vor plăti câte 15.000 euro de familie, vor continua pe cont propriu construcţia, iar într-o lună, se vor putea muta în apartamentele pe care le aşteaptă deja de cinci ani.

PlanoramaÎn proiectul Planorama ar fi trebuit să se mute 600 de cumpărători, încă din anul 2007. Niciunul dintre ei nu şi-ar fi putut imagina, la momentul achiziţiei, faptul că Planorama se va transforma în cel mai mare scandal imobiliar din Bucureşti. Acum, după ani întregi de discuţii, proiectul ar putea fi în sfârşit locuit. Proprietarii au găsit o metodă neconvenţională şi păguboasă pentru a intra în posesia proprietăţilor, dar pierderea pare acum insignifiantă prin comparaţie cu bucuria de a fi găsit în sfârşit o cale pentru a ajunge la apartamentele lor. Primul bloc era aproape gata, dar nu mai existau fonduri pentru ultimele finisaje şi racordarea la utilităţi, motiv pentru care locatarii şi-au asumat aceste plăţi.

"Am preluat blocul şi vom finaliza lucrările din banii noştri, circa 150.000 euro, respectiv 2.500 lei de apartament. Aşteptăm în prezent ca Enel să monteze contoarele individuale, sunt vreo 30 instalate până în prezent, precum şi contoarele de gaz. Sperăm ca în luna octombrie să ne mutăm. Conform contractului iniţial, ar fi trebuit să mă mut în septembrie 2007, adică în urmă cu pantru ani", a declarat Florin Vasile, client şi unul dintre reprezentanţii cumpărătorilor din Planorama, citat de ZF.

Alţi 300 de clienţi aşteaptă o soluţie prin care se pot muta în casele lor

Proiectul Planorama a fost anunţat încă din anul 2005. Era una dintre cele mai credibile investiţii, iar dezvoltatorii susţineau că vor plasa 70 milioane euro în construcţie. În anul 2007, adică exact atunci când ar fi trebui să fie livrat primul bloc, constructorul proiectului, firma Yapitek, a fost implicat într-un prim dosar de insolvenţă. Lucrările au trenat timp de trei ani, în 2010 fiind deschisă procedura de insolvenţă şi împotriva firmei Euro Habitat, dezvoltatorul complexului.

Unii clienţi au decis să renunţe la achiziţie, în timp ce alte câteva zeci nu au făcut până în prezent transferul de proprietate. Astfel, circa 250 de locuinţe ar putea fi ocupate până la sfârşitul acestui an.

Tribunalul Bucureşti a dispus încă din primăvară confirmarea contractelor de vânzare-cumpărare deja încheiate în cadrul proiectului, astfel că administrarea blocului T3, cel mai avansat, a fost preluată de către asociaţia de proprietari întocmită de către cumpărători. Celelalte blocuri sunt într-un stadiu mai puţin avansat de construcţie, iar starea lor se poate degrada cu trecerea timpului. Unul dintre cele patru blocuri ale complexului era pre-contractat de către firma cu acţionariat norvegian Romania Invest, în timp ce pentru restul proiectului mai erau semnate contracte cu circa 300 de clienţi.

"Pentru restul blocurilor nu s-a luat încă o decizie", a mai spus Florin Vasile.

Potrivit site-ului Tribunalului Bucureşti, următorul termen al procesului de insolvenţă al firmei Euro Habitat este programat pentru 30 noiembrie 2011.

CITEŞTE ŞI: Peste 8 milioane euro, datoriile Platinum Vitan Towers, aflat în insolvenţă

14 September 2011