În ciuda faptului că primul semestru al anului acesta a înregistrat scăderi în rândul tranzacţiilor imobiliare cu birouri, locuinţe şi terenuri, specialiştii imobiliari din cadrul Atisreal anunţă previziuni optimiste pentru sectorul spaţiilor de birouri în următoarele 18 luni.
"Previziunile generale pentru următoarele 18 luni rămân optimiste. Cererea mare existentă coroborată cu proiectele moderne de mari dimensiuni susţinute de tranzacţii semnificative de preînchiriere încheiate în ultimele 12 luni indică un trend ascendent al pieţei pe termen scurt", susţin cei de la Atisreal.
Aceştia mai spun că stocul de spaţii de birouri propus spre finalizare va determina scăderea chiriilor obtenabile, în special în zonele secundare. Cu toate acestea, consultanţii imobiliari recunosc că aproape 55% din spaţiile de birouri propuse spre finalizare pentru acest an sunt deja preînchiriate, ceea ce va determina menţinerea condiţiilor dificile pentru chiriaşii care solicită suprafeţe mari de birouri la standarde înalte de calitate.

"În cazul în care stocul de birouri propus spre finalizare pentru semestrul 2 din 2008 va fi livrat în întregime pe piaţă, stocul total de birouri va atinge 1,9 milioane mp până la sfârşitul anului. După creşterea spectaculoasă a numărului proiectelor de clasa A finalizate în acest an, echilibrată totuşi de livrarea a numeroase clădiri de clasa B, spaţiile propuse pentru finalizare demonstrează în continuare tendinţa pieţei pentru spaţii clasa A, care oferă suprafeţe de mari dimensiuni şi dotări de calitate. Ca urmare, birourile de clasa A reprezintă 55% din totalul de spaţii de birouri propuse spre livrare în semestrul 2 din 2008", adaugă reprezentanţii companiei. Stocul de spaţii de birouri construite speculativ propus spre finalizare în semestrul 2 din 2008 totalizează în prezent aproximativ 200.000 mp, cu 148.000 mp concentraţi în zona de nord şi vest.
Stocul de spaţii de birouri propus spre finalizare va determina scăderea chiriilor obtenabile, în special în zonele secundare. Totuşi, aproape 55% din spaţiile de birouri propuse spre finalizare pentru acest an sunt deja preînchiriate, ceea ce va determina menţinerea condiţiilor dificile pentru chiriaşii care solicită suprafeţe mari de birouri la standarde înalte de calitate.

Potrivit acestora, piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti şi-a continuat evoluţia bună în primul semestru din 2008, datorită cererii preexistente şi proiectelor iniţiate în anii precedenţi, ce au contribuit la dezvoltarea susţinută a pieţei. Astfel, în ciuda previziunilor pesimiste asupra evoluţiei pieţei imobiliare la nivel internaţional, stocul de birouri a crescut semnificativ în comparaţie cu perioada 2000-2007, în semestrul 1 din 2008 fiind livraţi pe piaţă aproximativ 235.000 mp. Ca urmare a numărului important de proiecte finalizate în această perioadă, la sfârşitul primului semestru din 2008 stocul spaţiilor de birouri era de aproximativ 1.735.000 mp (suprafaţă construită), o creştere cu 15% faţă de suprafaţa totală existentă în trimestrul 4 din 2007.


Pe parcursul semestrului 1 din 2008, piaţa locală a înregistrat o încetinire a creşterii chiriilor şi chiar o stagnare la nivel de segmente de piaţă, ca urmare a schimbărilor înregistrate pe piaţa imobiliară şi în mediul macroeconomic. Astfel, nivelul chiriilor înregistrat în semestrul 1 din 2008 a fost neuniform şi a înregistrat fluctuaţii semnificative în funcţie de zonă şi calitatea construcţiei. În aceste condiţii, în prima parte a anului chiriile medii pentru birourile de clasa A au crescut cu 5%, comparativ cu semestrul 2 din 2007, ajungând la 22-23 euro/mp/lună, în timp ce pentru birourile de clasa B, chiriile se situează în prezent între 14-16 euro/mp/lună, până la 18 euro/mp/lună.
Şi chiriile lunare pentru spaţiile de parcare au înregistrat o creştere semnificativă, cu o rată de creştere între 50-75% şi chiar mai mare în zonele centrale, în funcţie de zonă şi de numărul de locuri de parcare disponibil raportat la suprafaţa închiriabilă.

Sursa

9 October 2008