Recensământul populaţiei şi al locuinţelor, care se desfăşoară între 20 şi 31 octombrie, este cel mai complex realizat după 1989 în România şi primul după intrarea în Uniunea Europeană. Bugetul alocat acestui demers este de 45 milioane de euro, iar rezultatele vor fi făcute publice în intervalul 2011 - 2014.

21594-4.jpgRecensământul de anul acesta include câteva elemente noi. De exemplu, posibilitatea persoanelor de a-şi declara dubla cetăţenie, apartenenţa la o anumită etnie sau cult religios, dar şi întrebările pentru persoanele cu dizabilităţi sunt printre noutăţile introduse în Recensământul populaţiei şi al locuinţelor.

„Date preliminare privind populaţia stabilă a României, numărul clădirilor, locuinţelor şi gospodăriilor, vor fi făcute publice printr-un comunicat în ianuarie 2012. Datele preliminare ale recensământului, cum ar fi numărul de persoane recenzate, numărul de persoane plecate din ţară, structura populaţiei pe sexe sau numărul de cetăţeni străini, vor fi prezentate în luna aprilie 2013, urmând ca datele finale să fie date publicităţii în trimestrul IV al anului 2013", a declarat preşedintele INS, Vergil Voineagu.

Recensământul va arăta, cel mai probabil, reducerea populaţiei

În urma recensământului, vom afla nu numai câţi români există, ci recensământul va informa asupra dinamicii populaţiei şi a viitorului. Elaborarea de strategii sau bugete nu pot fi făcute fără datele unui recensământ, după cum au declarat chiar oficialii ONU în România.

„Dacă ar fi să emitem o ipoteză legată de acest recensământ aceasta ar fi reducerea populaţiei. În mod constant, din 1990 încoace sporul populaţiei României este unul negativ. De asemenea, cei plecaţi din ţară pentru o perioadă mai mare de 12 luni nu mai sunt socotiţi ca făcând parte din populaţia ţării. În urma recensământului vom afla câte persoane sunt apte de muncă, câţi şomeri există, câţi pensionari, care este nivelul de pregătire al populaţiei", a declarat preşedintele INS Vergil Voineagu.

Preşedintele INS a mai spus că există posibilitatea ca persoanele care lipsesc din ţară în perioada 20 - 31 octombrie să ridice formularele de la consiliile locale, organizate la nivelul fiecărei localităţi şi al fiecărui sector.

AFLĂ ÎNTREBĂRILE REFERITOARE LA PERSOANE

AFLĂ ÎNTREBĂRILE REFERITOARE LA LOCUINŢĂ, CLĂDIRE

AFLĂ ÎNTREBĂRILE REFERITOARE LA SPAŢIUL COLECTIV DE LOCUIT

AFLĂ ÎNTREBĂRILE REFERITOARE LA GOSPODĂRIE

AFLĂ ÎNTREBĂRILE REFERITOARE LA PERSOANELE TEMPORAR PREZENTE

AFLĂ ÎNTREBĂRILE REFERITOARE LA PERSOANE PLECATE PENTRU O PERIOADĂ ÎNDELUNGATĂ

AFLĂ ÎNTREBĂRILE REFERITOARE LA PERSOANELE PLECATE ÎN STRĂINĂTATE



19 October 2011