Românii mai înstăriţi simt că recesiunea este aproape de sfârşit, astfel că şi-au recăpătat apetitul pentru casele de vacanţă de pe Valea Prahovei. Ca şi în anii trecuţi, cei mai mulţi clienţi ai acestei zone provin din Capitală. Dar diferit faţă de anii trecuţi este că aceştia se orientează cu precădere spre apartamente, deoarece încă mai aşteaptă ieftiniri în ceea ce priveşte casele.

19593-65e210141fbad4d42638a1f1a81044f8.jpgSegmentul locuinţelor de vacanţă a reînceput să devină interesant pentru clienţii potenţi din punct de vedere financiar. Aceştia privesc cu încredere spre viitor şi consideră că preţul pieţei a coborât la un nivel acceptabil pentru a-şi relua investiţiile. Consultanţii de pe Valea Prahovei observă clar un interes mai mare al clienţilor, faţă de anii precedenţi.

„Dacă ne raportam la aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul de vizionări a crescut cu aproximativ 50%, iar numărul de tranzacţii efective a crescut cu aproape 20%, ajungând momentan la 10-15 pe lună" declară Mihai Totpal, directorul agenţiei imobiliare Mervani.

Cei mai mulţi clienţi provin din Capitală (peste 60% din total), urmată de Constanţa, Giurgiu, Craiova şi, într-un procent mai mic, Prahova.

„Cei mai mulţi clienţi sunt din zona de sud-est a ţării, Bucureşti şi Constanţa fiind primele oraşe. Dar clienţii bucureşteni sunt într-o proporţie covârşitoare de aproximativ 80%, deoarece din alte părţi este mai greu de venit" întăreşte Aurelia Turea, agent imobiliar la House Consulting.

Astfel că între 6 şi 9 bucureşteni cumpără în fiecare lună o locuinţă de vacanţă la munte. Dintre aceştia, cei mai mulţi preferă apartamentele noi. Cerinţele s-au mai schimbat - dacă înainte vedetele pieţei erau casele, acum cele mai căutate sunt apartamentele, din cauza faptului că sunt accesibile.

„Cele mai căutate sunt apartamentele de vacanţă în blocuri noi sau în cartiere rezidenţiale noi, 60-70% din tranzacţiile pe care le intermediem referindu-se la aceste imobile. Sunt două modalităţi de plată prin care achită clienţii noştri: prin credit ipotecar normal (30%) sau cu banii jos (70%)" susţine reprezentantul Mervani.

Locuinţele vândute anul acesta sunt cele cu preţ accesibil:

• Garsoniere - se vând cu preţuri între 32.000 şi 40.000 euro
• Apartamente de două camere - între 45.000 şi 55.000 euro
• Casele - între 70.000 şi 90.000 euro

Motivul pentru care majoritatea locuinţelor vândute în această perioadă sunt cele noi, din complexurile rezidenţiale, este că dezvoltatorii sunt cei care s-au adaptat mai repede condiţiilor din piaţă. Astfel că un client preferă ca, pentru aceiaşi bani plătiţi, să beneficieze de un apartament nou construit. Locuinţele de la bloc scoase la vânzare pe Valea Prahovei sunt finisate anul trecut sau anul acesta, nemaiexistând apartamente de acum trei ani, spun specialiştii din zonă.

„Se vând apartamentele noi, deoarece au un preţ similar cu cele vechi. Iar cele mai căutate zone sunt cele de vârf, care erau inaccesibile în anii trecuţi - Predeal şi Sinaia. Dar cei care nu au suficient de mulţi bani, se mulţumesc şi cu Azuga, Breaza, Cornu" spune reprezentantul House Consulting.

Bucureştenii vor schimb de locuinţe

Un alt fenomen observat de agenţii prahoveni este numărul din ce în ce mai ridicat de propuneri din partea bucureştenilor pentru schimbul de locuinţe. Bucureştenii ar lăsa în urmă Capitala pentru liniştea şi calmul oferit de Valea Prahovei, dar majoritatea proprietarilor de case nu sunt interesaţi.

„Este un număr mare al bucureştenilor care doresc să ofere la schimb apartamentul din Capitală pentru o locuinţă pe Valea Prahovei. Problema este că nu se găsesc prea mulţi proprietari de la munte care să dorească acest lucru, deoarece au nevoie de lichidităţi, ei având deja alte locuinţe" argumentează Aurelia Turea.

Timid, dar începe să crească şi cererea de case

Dacă înainte se cereau numai garsoniere şi apartamente cu două camere, deoarece acestea erau mai accesibile, acum a început să crească interesul şi pentru case. Ba mai mult, văzând scăderile mari de preţ, clienţii sunt interesaţi de terenuri mai mari faţă de anii trecuţi, de măcar 500 mp. Pe de altă parte, proprietarii care au cumpărat în perioada de vârf, nu vor să vândă chiar pe nimic. Astfel că deocamdată nu se întâlneşte cererea cu oferta, deşi clienţi ar exista.

„Majoritatea caselor care se vând acum sunt cele achiziţionate prin 2005-2007, deoarece proprietarii nu îşi mai permit să întreţină o casă de vacanţă" observă Mihai Totpal.

„Clienţii care vin pentru case au un buget până în 120-140.000 euro şi nu sunt dispuşi să depăşească această sumă. Aceştia aşteaptă să mai scadă preţul pentru casele noi, care momentan se oferă la vânzare cu preţ de 150-160.000 euro. De aceea nu sunt foarte multe tranzacţii pe segmentul caselor, deoarece clienţii încă mai aşteaptă o scădere a preţurilor" declară agentul de la House Consulting.

Majoritatea proprietarilor care vând casa, nu o fac pentru că îi presează banca sau pentru că nu îşi pot plăti creditul, ci pentru că doresc să scape de această cheltuială, spun analiştii imobiliari. Vânzătorii au realizat ce costuri mari implică o casă de vacanţă într-o perioada nu tocmai strălucită din punct de vedere financiar şi pentru a scăpa de ele, lasă destul de mult la preţ. Dacă în 2008 nu se găsea o casă sub 200.000 euro, acum se găsesc imobile cu suprafeţe generoase şi cu terenuri mari la preţ mult mai mic. Un proprietar nu îşi mai poate recupera banii pe care i-a investit în perioada de vârf, iar de profit nici nu se mai poate pune problema, consideră agenţii imobiliari prahoveni.


CITEȘTE ȘI:

6 July 2011