Mult a fost, puţin a rămas. Noile norme de aplicare a programului Prima Casă 4 au fost publicate, în sfârşit, în Monitorul Oficial. Acum nu mai trebuie decât semnat protocolul cadru dintre bănci şi Fondul Naţional de Garantare. Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea apreciază că programul Prima Casă 4 ar putea deveni funcţional şapte-zece zile.

18589-dsc_1151.jpgMonitorul Oficial a publicat noile norme de aplicare a programului Prima Casă 4. Potrivit documentului oficial, noul program aduce două modificări importante:

• Statul nu va mai garanta integral creditele, iar băncile participante îşi vor asuma în proporţie de 50% riscul de nerambursare a creditelor;

• Proprietarii care deţin o locuinţă cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 mp pot accesa un credit ipotecar garantat de stat cu condiţia să cumpere o locuinţă cu o suprafaţă mai mare;

Nu se modifică avansul şi dobânda

Programul "Prima Casă" 4 menţine avansul de 5% din valoarea proprietăţii finanţate şi marjele de dobândă aplicate peste indicatorii pieţei monetare de 2,5% la lei (ROBOR) şi de 4% la euro (EUROBOR).

CEC estimează că va fi una dintre primele bănci care va lansa Prima Casă 4

De aici înainte, nu mai rămâne decât ca băncile să semneze protocolul cu Fondul Naţional pentru Garantare.

Banca Naţională este şi ea pozitivă pentru ca băncile să participe la acest program, cred că normele vor fi aprobate relativ simplu, repede. Acum depinde cât de mare va fi aglomeraţia. Eu cred că noi vom fi printre primele bănci care vor demara şi am speranţă că în maximum o săptămână să avem aprobate normele. Iar de la momentul aprobării nu mai trebuie altceva decât să demareze programul. În maximum zece zile, cred vom reuşi să facem acest lucru.", declară Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC.

Există însă şi bancheri mai puţin optimişti, care estimează un termen mai mare pentru implementarea programului.

"După ce BNR va aproba normele, trebuie să lucrăm şi noi la sistemul informatic intern. Eu sper ca în maximum trei săptămâni - o lună să fim pregătiţi pentru lansarea programului.", a declarat Adrian Jantea, director de promovare şi distribuţie BRD.

"Până în prezent 11 bănci, reprezentând peste 80% din volumul portofoliului de garanţii, şi-au exprimat intenţia de a participa la continuarea programului, iar Fondul Naţional de Garantare a finalizat toate procedurile interne legate de Programul Prima Casă 4. După publicarea Protocolului în Monitorul Oficial, acesta va putea fi semnat, FNGCIMM fiind capabil să asigure demararea programului", se arată într-un comunicat al Fondului de Garantare.

Programul Prima Casă 4 ar fi trebuit să demareze la începutul lunii mai, dar întregul sistem s-a blocat din cauza unei lipse de comunicare între bănci şi stat.

Vezi care au fost problemele care au amânat Prima Casă 4.


27 May 2011