Românii care nu şi-au asigurat locuinţa riscă amenzi. Din 15 iulie vor începe penalizările, amenda fiind între 100 şi 500 lei. Proprietarii nu s-au grăbit să cumpere o poliţă de asigurare, până acum doar un sfert dintre români şi-au asigurat locuinţele.

Sursa: reportervirtual.roConform legislaţiei în vigoare, toţi posesorii unei locuinţe au obligativitatea de a avea încheiată o poliţă de asigurare care să acopere cel puţin riscurile prevăzute de lege, adică: cutremur de pământ, alunecări de teren, inundaţii de apă, precum şi calamităţi naturale.

Suma asigurată minimă conform legii este de:

• 20.000 euro pentru locuinţe de tip A - construite din materiale convenţionale (structură de beton sau lemn, pereţi din piatră sau cărămidă arsă)
• 10.000 euro pentru locuinţe de tip B - construite din materiale neconvenţionale (de exemplu cărămidă nearsă)

Poliţele emise de orice companie de asigurări sunt valabile un an, cu condiţia să asigure sumele minime şi riscurile prevăzute de lege. Poliţa standard minimală se numeşte PAD (Poliţa de Asigurare Împotriva Dezastrelor) este emisă de PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) şi are preţ fix:

• 20 euro/an pentru locuinţele de tip A
• 10 euro/an pentru locuinţele de tip B

În cazul unor calamităţi naturale, statul nu reuşeşte să acopere integral reconstrucţia locuinţelor distruse. Aşa că s-a introdus şi în România sistemul asigurărilor obligatorii. Contra unei sume plătite anual, compania de asigurări va fi singurul despăgubitor, proprietarii nemaiprimind bani de la stat.

Companiile care încheie poliţe obligatorii sunt ABC Asigurări, Astra Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Uniqa Asigurări şi Platinum Asigurări.

Pe lângă poliţa de asigurare obligatorie a locuinţelor, proprietarii pot încheia poliţe facultative care acoperă riscuri suplimentare precum incendiu, inundaţii provocate de instalaţiile de apă, explozii, etc. În acest caz sumele asigurate pot fi mai mari de 20.000 euro.

Actele şi datele necesare emiterii unei poliţe de asigurare:

• Copie după actul de proprietate al imobilului asigurat (pentru identificarea adresei complete, a suprafeţei utile şi a anului de construcţie)
• Buletinul sau cartea de identitate a proprietarului

Dacă o persoană deţine în proprietate mai multe imobile, atunci are obligativitatea de a încheia o poliţă de asigurare pentru fiecare imobil în parte.

Însă proprietarii români nu s-au grăbit să încheie asigurarea obligatorie, astfel încât doar 6,6% dintre locuinţele din ţară sunt asigurate împotriva riscurilor prevăzute de lege. Acestora li se adaugă încă 15-20% dintre locuinţe asigurate facultativ, conform datelor PAID.

Dacă la începutul anului se încheiau la nivel naţional 400-500 de poliţe zilnic, în prezent, ritmul de înscriere a crescut la 3.000 de poliţe pe zi, potrivit cotidianului EVZ.

Cele mai multe asigurări au fost încheiate în Bucureşti (peste 20% dintre locuinţe sunt asigurate), urmat de judeţele Constanţa (15%), Timiş (9%) şi Prahova (7,5%).


23 June 2011