Fluctuaţiile cotaţiilor de pe piaţa de capital, prăbuşirea băncilor sau pierderile financiare substanbţiale au devenit de nesuportat în rândul bogătaşilor lumii. Numărul cazurilor de sinucideri determinte de pierderi băneşti importante provocate de criza financiară mondială creşte.

ÎN LUME: Criza financiară face victime în rândul MAGNAŢILOR IMOBILIARILa începutul săptămânii acsteia, potrivit The Times, milionarul irlandez Patrick Rocca, s-a  împuşcat în propria casă.

Presa irlandeză pune sinuciderea pe seama pierderilor generate de naţionalizarea Anglo-Irish Bank, instituţie cu ajutorul căreia Rocca investise sume importante de bani. Potrivit unor apropiaţi, Patrick Rocca ar fi avut peste 20 de milioane de euro împrumutaţi de la bancă.

Milionarul irlandez, avea 41 de ani şi o avere estimată la 500 milioane de euro, în 2007. Deţinea 20 de proprietăţi în Marea Britanie, în valoare de 300 milioane de euro şi un centru de distribuţie de 100 milioane euro, conform datelor de piaţă din 2007.

Printre bogătaşii care au clacat în faţa crizei financiare se numără şi miliardarul german, Adolf Merckle care s-a sinucis pentru a nu asista la prăbuşirea imperiului său economic. Compania pe care o deţine acumulase datorii de 5 miliarde de euro. Merckle pornise de la o mică afacere în domeniul farmaceutic şi construise un conglomerat cu 100.000 angajaţi şi 120 de firme, printre care şi HeidelbergCement. Miliardarul german a fost lovit de un tren în gara din Blaubeuren, locul său de reşedinţă. Familia a confirmat ca a fost vorba de o sinucidere

René-Thierry Magon de la Villehuchet, 65 de ani, a pierdut 1,4 miliarde de dolari investind în schema Ponzi a lui Bernard Madoff, calificat ulterior drept cel mai mare şarlatan financiar din istorie. Înainte de Crăciun, anul trecut, René-Thierry Magon şi-a tăiat venele cu un cutter, în biroul său din New York.

Sheldon Good, şeful uneia dintre cele mai mari case de licitaţii imobiliare din Statele Unite ale Americii, care suferă de pe urma prăbuşirii pieţei imobiliare,  s-a împuşcat în maşina sa într-o pădure de lîngă Chicago.

Eric Von der Porten, 50 de ani, un investitor de succes, partner la un fond speculativ din North Carolina şi-a luat viaţa, la începutul lunii decembrie 2008, pentru că nu mai suporta presiunile crizei financiare.

Karhik Rajaram, 45 de ani, fost analist financiar la Pricewaterhouse Coopers şi Sony Pictures, şi-a împuşcat soţia, cei trei copii şi soacra şi apoi s-a sinucis, în octombrie 2008. Rămăsese fără serviciu, iar căderile de la bursă i-au luat economiile de o viaţă.

Barry Fox, 51 de ani, era unul dintre managerii cu vechime ai Bear Stearns. Când banca a intrat în colaps şi a fost preluată de JP Morgan, Fox a aflat că va rămâne fără serviciu. În mai 2008, a luat o supradoză de medicamente şi s-a aruncat de la etaj.

Proprietăţile pe care le deţinea Patrick Rocca în Marea Britanie:

•    Lloyd's Chambers, în centrul Londrei, cumpărată cu 104 milioane de lire sterline în 2007

•    Quadrant House în Sutton, cartier situate în sud-vestul Londrei, cumpărat cu 65 milioane de lire sterline tot în 2007

•    Norwich Union House, în Sheffield, cumpărată tot în 2007 cu  50 milioane de lire sterline

28 January 2009