Cunoscut şi sub numele de „Oraşul Îngerilor”, Los Angeles este un centru mondial al afacerilor şi al comerţului internaţional, domenii eclipsate de industria de entertainment. Aici îşi au sediul central renumite companii multinaţionale din diverse arii profesionale şi culturale, deoarece este unul dintre cele mai puternice motoare economice ale Statelor Unite ale Americii. Cu toate acestea, cu excepţia unor zone faimoase precum Hollywood sau Bel Air, proprietăţile imobiliare sunt mult mai accesibile decât în New York sau San Francisco.

24456-la.jpgLos Angeles este al doilea oraş ca mărime din Statele Unite, dar spre deosebire de hiper-urbanul New York, este o vastă întindere de suburbii şi comunităţi reunite sub umbrela largă a ceea ce este supranumit „Oraşul Îngerilor”.

Los Angeles a fost clasat pe locul trei între cele mai bogate oraşe din lume şi pe locul cinci între cele mai puternice şi influente metropole. Statisticile arată că, în 2008, zona metropolitană Los Angeles a înregistrat un produs regional brut de 831 miliarde dolari, poziţionându-se pe locul trei între centrele economice mondiale, după zonele metropolitane Tokyo şi New York.

Hollywood este cel mai cunoscut cartier, astfel că Los Angeles este cunoscut pe plan internaţional ca fiind „Capitala Mondială a Entertainment-ului”, lider incontestabil al creaţiilor de televiziune şi al producţiilor teatrale sau cinematografice, precum şi al jocurilor video. Ca o recunoaştere a prestigiului pe plan mondial, Los Angeles a găzduit Jocurile Olimpice de Vară în 1931 şi în 1984.

24459-sunset_boulevard.jpgPe piaţa chiriilor există zeci de mii de oferte

Los Angeles este un oraş turistic, dar şi un important centru de afaceri, astfel că există zeci de mii de apartamente disponibile în zona metropolitană. Cea mai ofertantă zonă este cea din jurul Sunset Boulevard, unde sunt nenumărate astfel de locuinţe, mobilate pentru toate gusturile, de la Art Deco la cele mai moderne stiluri.

Valoarea medie a chiriilor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.350 dolari/lună; semicentral: 1.100 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 2.830 dolari/lună; semicentral: 1.970 dolari/lună

În Oraşul Îngerilor, casele sunt simţitor mai ieftine decât în New York sau în San Francisco

24457-losangeles2.jpgLos Angeles se întinde pe o suprafaţă de peste 1.200 kilometri pătraţi, astfel că preţul proprietăţilor imobiliare de aici nu este atât de ridicat ca în alte oraşe americane mai compacte. În afară de strălucirea Hollywood-ului şi a celor mai costisitoare zone, locuinţele din L.A. oferă un excelent raport calitate-preţ. Preţul mediu al unei case este cu 30% mai mic decât cel al unei proprietăţi similare din New York sau San Francisco, iar la nivelul întregului oraş, preţul mediu este de 3.400 dolari/mp.

Cu toate acestea, zona este tot ce contează la Los Angeles, astfel că vilele şi conacele din zone precum Hollywood, Malibu sau Beverly Hills sunt faimoase pentru mărimea, luxul şi preţul cu care sunt achiziţionate, fiind unele dintre cele mai costisitoare proprietăţi din lume.

Cele mai populare cartiere, conform Trulia:

  • Hollywood Hills – preţul mediu cerut este de 2,25 milioane dolari
  • Bel Air – preţul mediu cerut este de 6,36 milioane dolari
  • Brentwood – preţul mediu cerut este de 3,74 milioane dolari
  • Silver Lake – preţul mediu cerut este de 695.000 dolari
  • West Los Angeles – preţul mediu cerut este de 750.000 dolari

În ultimii 20 de ani, s-a apreciat semnificativ chiar şi preţul locuinţelor din zonele mărginaşe precum Long Beach sau West Hollywood, deoarece nenumăraţi oameni s-au mutat aici pentru a-şi îndeplini visul american. Numeroase apartamente sunt ocupate de actori în devenire sau profesionişti ai industriei de entertainment, astfel că cei cu venituri scăzute nu prea găsesc o locuinţă accesibilă în aceste cartiere. Clienţii indulgenţi (şi neapărat posesori de autovehicule) găsesc ideale zonele precum Silverlake sau Ventura, deoarece este excepţional raportul calitate-preţ al locuinţelor de aici.

CITEȘTE ȘI: Roma, un oraş în care preţul locuinţelor a crescut în ultimii ani


21 April 2012