Deşi nu este tocmai un oraş de importanţă mondială, Liverpool se poate lăuda cu una dintre cele mai renumite universităţi din Europa, care primeşte studenţi din întreaga lume. Mai mult decât atât, industria turismului ia amploare de la an la an. Acest oraş a devenit cu adevărat cunoscut pe plan internaţional atunci când a oferit lumii întregi fenomenul numit „The Beatles”.

22967-liverpool.jpgLiverpool este unul dintre cele mai importante oraşe din Marea Britanie, plin de istorie şi de cultură. În secolul XIX, era considerat al doilea port al Imperiului Britanic, după Londra, astfel că vechiul oraş portuar a intrat, din anul 2004, pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Mai important este că Liverpool a reuşit să se reinventeze cu adevărat în ultimii ani – multe zone au trecut prin proiecte de renovare, astfel că acum se bucură de o arhitectură fără egal. Mai ales Albert Dock a devenit o zonă extrem de populară, deoarece localnicii şi turiştii se pot bucura şi de muzee, cafenele, baruri şi magazine. Alte cartiere cu o atmosferă deosebită sunt Stanley Dock, Waterloo, Wapping şi Pier Head.

Liverpool este faimos pe plan internaţional mulţumită formaţiei The Beatles, iar pe plan intern, deoarece este pe malul râului Mersey. Autorităţile nu au neglijat aceste aspecte şi faptul că pot atrage turişti, astfel că au oraşul a trecut prin lucrări masive de reconstrucţie în ultimii ani. Cartierele din Liverpool care sunt incluse pe lista UNESCO au fost renovate şi au devenit zone în care randamentul din chirii este extrem de mulţumitor. Aceste părţi ale oraşului atrag cei mai mulți turişti, care vin să vadă portul vechi, clădirile istorice, simbolurile oraşului, dar şi vestitele pub-uri englezeşti. Albert Dock este o zonă populară printre cei care caută apartamente de închiriat în regim hotelier, iar Stanley Dock şi Wirral sunt deosebit de apreciate de către expaţi.

22969-panorama_liverpool.jpgChiria este simţitor mai mică decât în Londra, dar mai mare decât în Birmingham

Cea mai bună variantă pentru cei care nu petrec timp îndelungat în Liverpool sunt apartamentele închiriate în regim hotelier, deoarece oferă servicii de calitate, la un preţ simţitor mai mic decât la hotel. De obicei, acestea sunt mobilate şi beneficiază de numeroase facilităţi. Genul acesta de locuinţă din închiriat poate fi găsit în cele mai multe cartiere ale oraşului, inclusiv în centru sau în suburbii.

Preţul mediu de închiriere, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 650 euro/lună; semicentral: 400 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.200 euro/lună; semicentral: 650 euro/lună

Cele mai multe locuinţe ce pot fi închiriate în regim hotelier sunt studio-uri sau apartamente cu două camere (living, dormitor şi bucătărie separată). Locuinţele mai noi, amplasate în ansambluri rezidenţiale, sunt mobilate după ultimele standarde şi sunt utilate cu electrocasnice de ultimă tehnologie. Preţul de închiriere al acestor apartamente este mult mai scăzut decât în alte oraşe mai mari din Regatul Unit, dar mai mare decât Birmingham (care este mai mare şi mai important la nivel naţional) sau Newcastle.

22968-catedrala_anglicana.jpgCele mai scumpe proprietăţi sunt cele ultracentrale sau care beneficiază de grădină

Printre cele mai ieftine locuinţe din Liverpool sunt aşa-numitele „case terasate”, dar şi apartamentele sau casele semi-detaşate sunt accesibile din punct de vedere financiar. Cu adevărat costisitoare, atât din punct de vedere al chiriei, cât şi din punct de vedere al preţului de achiziţie, sunt casele unifamiliale cu grădină.

Preţul mediu al apartamentelor din Liverpool, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 1.500 euro/mp
  • Apartament semicentral – 1.000 euro/mp

„Casele terasate” amplasate semicentral costă aproximativ jumătate din preţul unui apartament din zona Albert Dock, astfel că acestea sunt extrem de populare printre familiile de expaţi. Nu există restricţii de achiziţie pentru cetăţenii străini, dar aceştia pot plăti un avans uşor mai mare decât ar plăti un localnic.

 CITEȘTE ȘI: Varşovia, pasărea Phoenix a Europei

 

14 January 2012