Kiev este un important centru industrial, ştiinţific, educaţional şi cultural al Europei de Est, cu peste trei milioane de locuitori. Cu toate acestea, piaţa imobiliară nu s-a dezvoltat îndeajuns pentru a acoperi cererea de locuinţe, astfel că preţul apartamentelor a urcat cu repeziciune: peste 1.000% în numai opt ani.  

24988-kiev.jpgÎn ultimul an, preţul locuinţelor din Kiev a crescut simţitor, dar specialiştii imobiliari locali susţin că această creştere nu este sustenabilă, deoarece economia dă semne de slăbire, în timp ce situaţia politică se complică. Preţul mediu a crescut cu 30%, ajungând la 2.400 euro/mp, conform Blagovest. Cu toate acestea, preţul este în continuare cu o treime mai mic faţă de perioada de vârf de la începutul anului 2008.

Cumpărătorii străini şi clasa avută au ridicat preţul locuinţelor peste puterea medie de cumpărare

Boom-ul de pe piaţa imobiliară ucraineană (între anii 2005 şi 2008) a fost alimentat în mare parte de cumpărătorii străini, dar şi de o creştere economică puternică: în medie, PIB-ul a crescut cu 8% din 2000 şi până în 2007. Implicarea clienţilor internaţionali în activitatea imobiliară a fost încurajată de „Revoluţia Portocalie” şi de victoria electorală a preşedintelul Victor Yushchenko.

O mare parte dintre clienţii străini au venit din Marea Britanie, SUA şi Canada, dar şi clasa avută a Ucrainei a participat la frenezia imobiliară, ducând preţul proprietăţilor mult peste posibilităţile locuitorilor obişnuiţi. Astfel, preţul locuinţelor a crescut cu peste 1.000% în numai opt ani, în perioada 2000-2008.

Cu toate acestea, cererea a scăzut dramatic începând cu a doua jumătate a anului 2008, când SUA şi Marea Britanie au început să se lovească de greutăţile economice. În 2009, preţul mediu al apartamentelor din Kiev s-a prăbuşit cu circa 27%, pentru ca în 2010 să mai scadă cu aproape 15%.

Corupţia încetineşte dezvoltarea imobiliară a Kievului

Piaţa imobiliară s-a dezvoltat cu o asemenea repeziciune şi din cauza faptului că, la fel ca în cele mai multe ţări foste sovietice, stocul de locuinţe era insuficient. Dar din cauza instabilităţii politice, a corupţiei şi a sistemului complicat, stocul de locuinţe noi nu s-a mărit suficient, în ciuda repeziciunii cu care a urcat preţul.

Corupţia încetineşte, dacă nu chiar împiedică de-a dreptul, obţinerea unei autorizaţii de construcţie în Ucraina şi mai ales în Capitală. Numai cei care au legături la nivel înalt, numai dezvoltatorii care sunt dispuşi să ofere mite uriaşe pot obţine actele necesare pentru a cumpăra un teren sau pentru a finisa un proiect rezidenţial. Conform unui raport al Băncii Mondiale despre ţările cu cel mai bun mediu de afaceri, Ucraina se clasează pe locul 181 din cele 183 de state analizate, în ceea ce priveşte uşurinţa cu care se poate obţine o autorizaţie de construcţie.

Astfel că, deloc surprinzător, numărul dezvoltatorilor este foarte mic. Proiectele rezidenţiale din marile oraşele din Ucraina sunt dominate de câteva companii, ai căror manageri sunt în strânsă legătură cu autorităţile locale. În Kiev, dezvoltatorii intră mult mai greu pe piaţă, deoarece interesele sunt mult mai mari: aproape 70% din clădirile rezidenţiale sunt construite de firme care aparţin holdingului KyivMiskBud, unde Administraţia Oraşului Kiev are un rol important.

CITEȘTE ȘI: În Turcia, activitatea imobiliară nu a fost încetinită de recesiunea globală


26 May 2012