Piaţa imobiliară din Hunedoara dădea semne de revenire, nu cu mult timp în urmă. Numărul tranzacţiilor începuse să crească, timid. Dar de câteva luni, companiile specializate din zonă raportează un nou regres în ceea ce priveşte tranzacţiile de locuinţe, motivat de lipsa de încredere a hunedorenilor în viitorul economiei româneşti.

21620-hunedoara.jpgDacă la începutul anului, viitorul părea se prindă culoare pe piaţa imobiliară din Hunedoara, a doua jumătate a lui 2011 a contrazis această impresie. Hunedorenii preferă să economisească, decât să investească într-o locuinţă. Pe de o parte, deoarece aşteaptă o stabilizare a preţurilor, pe de altă parte, deoarece se tem de instabilitatea locurilor de muncă, explică consultanţii imobiliari din zonă.

„Situaţia financiară atât a familiilor obişnuite, cât şi a firmelor, în general, este în coborâre. Faţă de anul trecut, în 2011 se observă o scădere. Faţă de perioada de vârf, 2007-2008, numărul tranzacţiilor a scăzut cu 75%. Piaţa de acum este la un sfert din ce era atunci. Au scăzut, bineînţeles, şi preţurile. La apartamente acestea au coborât cu aproximativ 40%, iar la terenuri s-au înjumătăţit", declară Florin Negoiţă, manager general al agenţiei Info Casa.

Prima Casă nu este un program strălucit, în ochii consultanţilor imobiliari

Nu sunt foarte mulţi hunedorenii care apelează la programul Prima Casă. În primul rând, deoarece în Hunedoara nu sunt firme mari, care să ofere salarii generoase, astfel că nu mulţi clienţi sunt acceptaţi de bănci, explică agenţii imobiliari. Mai mult de atât, traseul este anevoios, este foarte îndelungată perioada în care se efectuează procedurile de evaluare şi aprobare, ceea ce descurajează mulţi potenţiali cumpărători.

„Niciuna dintre ediţiile programului Prima Casă nu a fost strălucită. A funcţionat deoarece este, totuşi, cea mai acceptabilă ofertă dintre ce se găseşte pe piaţa creditelor la momentul actual. Dar Prima Casă 1, 2, 3 şi 4 nu sunt nişte mari victorii", susţine reprezentantul agenţiei Info Casa.

„Prima Casă a impulsionat puţin piaţa rezidenţială, dar nu semnificativ. Clienţii programului guvernamental sunt, în majoritate, cuplurile care nu doresc să locuiască împreună cu socrii şi acceptă perspectiva unui credit pe o perioadă îndelungată. Pentru aceştia atârnă destul de greu considerentul că, de la anul, s-ar putea să nu mai existe fonduri garantate de stat. Dar aceşti clienţi nu reprezintă un procent majoritar între cumpărătorii de apartamente", completează administratorul unei agenţii imobiliare din Hunedoara.

  • Apartamente poziţionate central - 650 euro/mp
  • Apartamente în zone semicentrale - 550 euro/mp
  • Apartamente situate la marginea oraşului - sub 500 euro/mp

„Un apartament cu două camere, cu o suprafaţă de aproximativ 50 mp, se vindea în 2008 cu circa 40.000-45.000 euro, iar acum preţul unui astfel de apartament este în jur de 30.000 euro", adaugă Negoiţă.

Cu toate că preţul terenurilor s-a înjumătăţit, cumpărătorii încă aşteaptă

 „Politicienii români şi străini, citaţi de mass-media, tot anunţă posibilitatea apariţiei unei noi recesiuni în Europa, ceea ce a stopat momentan orice investiţie în piaţa imobiliară. Segmentul terenurilor este cel mai afectat de această panică generală, mai ales că o casă nu este o nevoie stringentă pentru cei care deţin un apartament. Iar despre dezvoltatori sau investitori mari nici nu se pune problema", explică administratorul unei agenţii imobiliare din Hunedoara.

„Terenurile pretabile pentru construcţia unei case sunt relativ puţine. Hunedoara este un oraş restrâns, compact, astfel că loturile de teren sunt puţine. Cei mai mulţi caută case vechi, pe care să le demoleze, pentru a construi. În aceste situaţii, preţul este în jur de 100 euro/mp, de unde în 2008 costa cel puţin 150 euro/mp, ajungând chiar şi la 200 euro/mp", exemplifică reprezentantul Info Casa.

Apartamentele renovate şi mobilate modern se închiriază în câteva zile

Piaţa chiriilor este susţinută de companiile venite în zonă pentru a lucra la autostradă. Aceştia au angajat oameni din toată ţară, cărora le decontează chiria unui apartament în Hunedoara. Astfel că apartamentele renovate şi bine întreţinute dispar foarte repede de pe piaţă, deoarece angajatorii sunt dispuşi să aloce bugete generoase. 

  • Garsonieră - 120-150 euro/lună
  • Apartament cu două camere - 200-250 euro/lună
  • Apartament cu trei camere - 300 euro/lună

„Chiriile nu au scăzut, pentru că sunt relativ puţine oferte, iar aici au venit multe firme pentru a lucra la autostradă. Aceste companii şi-au adus angajaţi din alte oraşe, astfel că segmentul închirierilor este susţinut de această cerere", încheie Florin Negoiţă.

CITEŞTE ŞI: În Slatina, tot mai mulţi proprietari renunţă la apartamente, deoarece nu mai pot plăti rata


21 October 2011