Guvernele europene împovărate de criză au fost nevoite să adopte măsuri de austeritate pentru a face faţă noii realităţi economice. Când reducerile de cheltuieli şi majorările de taxe şi impozite au devenit insuficiente, autorităţile au decis să scoată la vânzare proprietăţi publice.

De mai mulţi ani statele europene au vândut active publice precum clădiri de birouri şi unităţi rezidenţiale pentru a strânge bani, dar criza financiară actuală a dus situaţia la un alt nivel, scrie The Wall Street Journal. Recesiunea mondială a sărăcit puternic bugetele mai multor state printre care şi unele dintre cele mai puternice economii europene: Germania, Franţa sau Marea Britanie. Din acest motiv autorităţile din aceste state sunt aşteptate să scoată la vânzare tot mai multe active în anii ce vor urma.

"Este evident că mai multe guverne europene vor încerca să vândă masiv proprietăţi publice", a spus Richard Holberton, director al gigantului de servicii pentru sectorul imobiliar CB Richard Ellis.

Nu este încă stabilită contribuţia pe care aceste programe o vor avea la cuferele statului, a adăugat Holberton, însă "impactul lor pe pieţele imobiliare ar putea fi mult mai puternic".Vânzările de active ale statului au reprezentat 2 până la 2,5% din totalul vânzărilor din secotrul imobiliar din Europa din ultimii patru ani.

Valoarea este de aşteptat să se dubleze în acest an, potrivit CBRE, şi ar putea ajunge să reprezinte 4% din vânzările din sectorul imobiliar din 2010, estimate la 100 mld. euro.

Germania, fruntaşă şi la vânzări

Dacă unele proprietăţi ar putea atrage atenţia unui număr mare de investitori, multe active guvernamentale ar putea găsi cu dificultate cumpărător. Unele clădiri de birouri pe care autorităţile nu le mai utilizează ar putea fi poziţionate prea departe de centrul oraşului, rata de ocupare ar putea fi mică şi de aceea nu vor exista mulţi doritori.

La polul opus se află clădirile de birouri pe care autorităţile le vând însă continuă să le ocupe.

"Dacă activele au o poziţie bună, calitatea este satisfăcătoare şi dacă aduc în continuare bani pentru că statul este chiriaş, investitorii ar putea să devină interesaţi", a spus Holberton. În Germania, Bundesanstalt fur Immobilienaufgaben, sau BIMA, compania responsabilă pentru vânzarea activelor statului, intenţionează să "scape" de jumătate din proprietăţile aflate în portofoliul său, estimat la 6,8 mld. euro, în următorii cinci-şase ani.

Cealaltă jumătate este alcătuită din active neatractive. În ultimii patru ani, circa 30% din vânzările de proprietăţi ale statului au avut loc în Germania. Analiştii se plâng însă că unele guverne nu au oferit potenţialilor cumpărători suficiente informaţii despre vânzările de active pe care intenţionează să le realizeze.

 
Sursa

8 July 2010