Vizită de lucru pentru Primarul General al Capitalei! Sorin Oprescu a ieşit astăzi prin Centrul Vechi pentru a vedea cum merg lucrurile cu reabilitarea zonei. Foarte mulţumit de realizările lui, Oprescu a decretat că în sfârşit se munceşte într-un ritm normal, după 20 de ani. Iar dacă acest ritm se va păstra, atunci toate străzile din Centrul Istoric ar trebui să fie gata la mijlocul verii.

Sursa: kerucov.blogspot.comDintre cele 16 străzi care trebuie reabilitate, Oprescu a găsit azi terminate lucrările de reabilitare din Lipscani, Smârdan, Zarafi, Sf. Dumitru, Filitti şi Franceză (tronsoanele Calea Victoriei - Poştei şi respectiv Sf. Dumitru - Şelari).

"Eu preconizez ca la mijlocul verii să fie gata toate străzile din Centrul Istoric. Sunt mulţumit că după 20 de ani se lucrează într-un ritm normal", a spus Primarul General.

Firmele din Centrul Vechi repară clădirile în care au sediul

Totuşi, în condiţiile în care bugetul cu care a lucrat Primăria pentru renovarea zonei este de zece ori mai mic decât cel necesar, poate că o asemenea performanţă este remarcabilă. Din cele 5 milioane euro de care avea nevoie municipalitatea pentru a termina străzile din Centrul Vechi, consilierii au aprobat doar plata a 500.000 euro. Tocmai de aceea, a fost nevoie de o serie de concesii. De exemplu, posesorii de utilităţi şi-au refăcut infrastructura pe cheltuiala lor şi astfel s-a reuşit scăderea sumei aprobate de Consiliul General pentru proiectul de reabilitare a Centrului Istoric. De asemenea, şi faţadele clădirilor vor fi reabilitate tot prin parteneriate, în cea mai mare parte.

"De cele patru case care aparţin Municipalităţii şi pe care le-am identificat ne vom apuca în perioada următoare. Vom avea discuţii şi cu marile concerne ca fiecare să-şi adopte câte o casă căreia să-i refacă faţada. Mă refer la casele cu parter şi un etaj, iar pe cele mai înalte o sa începem să le consolidăm. Este vorba despre parteneriate în sistem public-privat care presupun o concesiune temporară şi aici mă refer la clădirile cu spaţii comerciale la parter. Deja cu unii dintre proprietari de magazine am căzut de acord să-şi refacă faţadele, chiar dacă nu deţin construcţia.", a declarat Oprescu.

Oprescu a vorbit şi despre parcarea supraterană ce urmează a fi amenajată tot în parteneriat public-privat în zonă.

"Aceasta este cea mai simplă soluţie şi trebuie realizată pentru că, pe măsură ce se va dezvolta Centrul Istoric, va fi nevoie de mai multe locuri de parcare. Noi am estimat un număr de 800 de locuri, la nivelul solului urmând a fi parcate autocarele cu turişti, iar deasupra autoturismele", a explicat primarul Capitalei.

Lucrările la reabilitarea Centrului Vechi durează de mai bine de cinci ani. Lucrările de reabilitare a străzilor constituie doar prima fază a proiectului. Faza a doua de reabilitare a Centrului Istoric cuprinde consolidarea şi refacerea a 14 imobile, iar cea de-a treia - conservarea, protejarea şi revitalizarea zonei Palatului "Curtea Veche" şi transformarea lui în complex muzeal.


6 May 2011