2009 a fost un an greu pentru piaţa clujeană a spaţiilor industriale. Nu a fost finalizat nici un nou proiect de investiţii din cele anunţate a fi încheiate ori demarate în acest an. Drept urmare, anul trecut a fost înregistrată o scădere dramatică a preţurilor la închirierea halelor noi sau cu suprafeţe mai mari de 1000 de metri pătraţi, iar în unele situaţii s-a ajuns chiar la scoaterea la vânzare a unor parcele de terenuri pe care ar fi urmat să fie dezvoltate spaţii logistice.

sursa:www.hale-edil.roÎn 2009, multe companii au optat pentru relocare şi restrângerea activităţii în spaţii mai mici şi au renegociat chiriile. O parte dintre dintre companiile străine care au intrat pe piaţa clujeană în boom-ul din 2007 au ales să-şi relocheze activitatea înspre oraşe ca Sibiu sau Braşov, din cauza costurilor mari de pe piaţa clujeană la nivelul închirierilor şi al facilităţilor oferite.

În plus, în primul trimestru al lui 2009 piaţa spaţiilor industriale din Braşov, de exemplu, a cunoscut cea mai drastică scădere de preţuri din ultimii ani, de până la 40%, iar Clujul a urmat acest trend al scăderilor preţurilor abia în trimestrele III sau chiar IV. În mod paradoxal, chiar după un an de criză, există proprietari de spaţii logistice care au ales să nu scadă preţurile la nivelul ofertei actuale, chiar dacă au rămas fără chiriaşi.

Pe de altă parte, Potrivit datelor statistice ale Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, aproape 7000 de firme clujene au intrat în faliment anul trecut.
Cei care au avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei economice au fost proprietarii spaţiilor industriale cu suprafeţe de peste 1000 mp şi cei care au livrat pe piaţă spaţii noi, pentru că în general, companiile de pe acest segment de piaţă au ales să se mute în spaţii industriale mai mici, mai vechi şi au renunţat chiar la anumite dotări, cum ar fi încălzirea. În consecinţă, stocul de spaţii logistice a crescut, cu toate că numărul de cereri nu s-a diminuat.

Şi, dacă în 2007 firmele închiriau orice, iar în 2007-2008 preţurile atingeau şi valori de 7 euro/mp în Cluj, spre finalul lui 2009 preţurile scăzusera deja cu 40%. Însă proprietarii de spaţii noi, nevoiţi să-şi amortizeze investiţia, au fost obligaţi să menţină preţurile.

Astfel, în timp ce vecinii noştri de la Vest au continuat investiţiile în spaţii logistice chiar şi în 2009, potrivit presei economice maghiare, investitorii de pe piaţa clujeană a spaţiilor industriale au bătut pasul pe loc. Ei reclamă în continuare lipsa infrastructurii, lipsa utilităţilor şi faptul că introducerea acestora solicită importante resurse de timp şi bani care se vor amortiza într-un timp prea îndelungat în actualele condiţii de piaţă.

La polul opus ce află cei care nu au resimţit efectele crizei. Cele mai multe tranzacţii încheiate în 2009 au vizat nişa spaţiilor industriale vechi, sau vechi dar renovate. Astfel, nu s-a resimţit contracţia economică pe piaţa spaţiilor industriale clujene pe segmentul de închiriere de hale cu o suprafaţă de până la 1000 mp. Numărul de cereri pe acest segment a fost unul foarte mare tocmai datorită noilor condiţii economice.

Preţurile de închiriere a spaţiilor logistice în Cluj-Napoca în 2009 au fost cuprinse între 1,8 şi 4,5 euro/mp.
În ianuarie 2010, piaţa spaţiilor industriale pentru închiriere se ridică la 200.000 de mp, din care 140.000 sunt ocupaţi. Cel mai mare grad de ocupare îl au spaţiile logistice de pe Calea Baciului. Un grad de ocupare de peste 85% îl are şi platforma industrială Clujana, în timp ce platforma CUG are un grad de ocupare de aproximativ 30%.


 

2 February 2010