Ministerul Dezvoltarii (MDRT) va promova in circa o luna un act normativ care va completa legislatia existenta si va accentua necesitatea existentei certificatului energetic la tranzactiile imobiliare, a declarat luni pentru HotNews.ro Cristian Stamatiade, director al directiei generale tehnice in constructii din MDRT. Acesta apare in acelasi timp in lista auditorilor energetici autorizati din Bucuresti, cei care elibereaza aceste documente. Intrebat despre un posibil conflict de interese, acesta a negat precizand ca desi este autorizat, nu practica, si nici nu si-a ridicat pana in prezent acest certificat, asa cum atesta chiar documentul cu lista auditorilor.

16046-2218.jpg* "In circa o luna se va promova un act normativ care va completa legislatia nationala existenta cu noi prevederi din directiva europeana 31/2010 care reformeaza directiva 91/2002 privind performanta energetica, ocazie cu care se va accentua necesitatea existentei acestui certificat in cadrul tranzactiilor imobiliare si inchirierilor pentru corecta informare a viitorilor proprietari sau chiriasi astfel incat acestia sa actioneze informati in cazul actiunii generale de reducere a consumurilor energetice si de protectie a mediului inconjurator", a declarat Cristian Stamatiade, director in Ministerul Dezvoltarii.

Potrivit acestuia, actul va urmari implementarea prevederilor articolului 12 din directiva 31/2010, care prevede explicit ca statele membre trebuie sa ia masuri ca noul proprietar sa fie informat si sa detina un certificat energetic.

Vinerea trecuta, in urma controverselor legate de obligativitatea sau nu a prezentarii de la 1 ianuarie 2011 la incheierea contractelor de vanzare cumparare sau inchiriere de locuinte a certificatului energetic, Ministerul Dezvoltarii (MDRT) a comunicat ca are in vedere introducerea in lege a sanctiunii de nulitate a actelor juridice semnate fara acest act.

Cristian Stamatiade, director MDRT: Sunt auditor energetic autorizat dar nu practic

Stamatiade Cristian Paul este directorul general al Directiei Generale Tehnice in Constructii din cadrul Ministerului Dezvoltarii, asa cum o arata declaratiile de avere si interese din 2009 si 2010. In acelasi timp, acesta apare pe lista auditorilor energetici autorizati din Bucuresti, document postat pe site-ul MDRT.

Contactat de HotNews.ro in legatura cu acest aspect, Stamatiade a precizat ca nu poate fi vorba de un conflict de interese, deoarece desi are aceasta specializare, nu practica meseria.

* "Sunt auditor energetic autorizat, dar nu practic. Sunt angajatul ministerului Dezvoltarii si nu am contract de munca pentru audituri energetice cu nimeni. Conform legii, trebuie sa fii autorizat ca PFA sau sa ai contract de munca la o firma care are statut declarat de activitate de audit energetic. Nu sunt in nici una dintre aceste situatii. Sunt atestat de multi ani si nu am ridicat certificatul. De altfel, pe site, la lista de auditori energetici in dreptul meu este liniuta la coloana care indica acest fapt, pentru ca nu am ridicat inca certificatul", a precizat Stamatiade.

Intr-adevar, cele spuse de acesta se confirma in documentul atasat acestui articol.

Directorul din Ministerul Dezvoltarii a mai spus ca "pentru evitarea unor interpretari privind un conflict de interese lista auditorilor energetici va fi modificata astfel incat in document sa se indice de la caz la caz mentiunea suspendarii dreptului de practica si motivatia aferenta".

Autoritatile vor sa modifice legislatia privind introducerea certificatului energetic la tranzactiile imobiliare, dupa ce in urma cu doua saptamani, Uniunea notarilor (UNNPR) a anuntat ca notarii semneaza contracte si fara aceste certificate, in conditiile in care in lege nu sunt sanctiuni si apar situatii care nu necesita prezentarea acestui act.


Sursa

18 January 2011