Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a reluat ieri o temă lansată anul trecut de guvernatorul BNR, care avertiza că preţurile din domeniul imobiliar sunt prea piperate şi că există riscul prăbuşirii pieţei.

Oficialul ARB spune că instituţiile de credit ar trebui să se protezeje în perspectiva unei căderi a pieţei imobiliare, situaţie care le va aduce pierderi, dat fiind că garanţiile constituite nu vor mai fi suficiente. „Băncile nu trebuie să renunţe în totalitate la avansul pentru creditul ipotecar, deoarece există riscul ca în cinci-şapte ani să ne confruntăm cu unele căderi ale pieţei imobiliare, aşa cum s-a întâmplat în alte state", a precizat Gheţea. El şi-a susţinut afirmaţiile prin faptul că fenomenele de pe piaţă se produc cu o anumită ciclicitate, situaţie demonstrată de evoluţiile înregistrate de alte pieţe. Această perspectivă pare îndepărtată, dat fiind că în acest moment piaţa imobiliară evoluează foarte bine din punct de vedere al sistemului bancar, deoarece preţurile locuinţelor sunt în creştere.

Persoanele cu venituri mici, favorizate la cardurile de credit

Cei cu venituri mici, care nu şi-au permis până acum o locuinţă, nu vor avea mare lucru de câştigat de pe urma noilor norme ale BNR, oferta băncilor urmând să fie mai bogată numai în ceea ce priveşte nivelul împrumuturilor prin intermediul cardurilor.

„Eliminarea restricţiilor va ajuta în principal persoanele cu venituri mari, iar cei cu venituri mici ar putea fi favorizaţi pe segmentul cardurilor de credit", susţine preşedintele ARB. Acesta spune că în ceea ce priveşte creditul ipotecar „o să vedem o relaxare în special în zona salariilor mari: o persoană cu venituri de 4.000 de euro nu se compară cu una cu venituri de 400 de euro", la capitolul grad de îndatorare. Ca urmare, băncile se vor adresa celor cu venituri mai puţin generoase, cu sume mai mari care pot fi împrumutate prin intermediul descoperitului de cont sau a serviciilor conexe. „Un efect ar fi, pentru cei cu venituri mici, că ar putea creşte limita pe carduri. Acest aspect nu va aduce o îmbunătăţire a situaţiei lor, deoarece nu vor deveni mai eligibili ca până acum", a mai spus oficialul ARB. Trebuie remarcat că, de regulă, împrumuturile de pe card sunt mai scumpe cu cel puţin 5 puncte procentuale faţă de cele ipotecare, sumele acordate sunt destul de mici, pentru o perioadă care nu depăşeşte decât în puţine cazuri cinci ani. Ridicarea de către bănci a plafonului maxim până la care o persoană sau o familie se pot îndatora până la 50-70% sau chiar 75% din venituri este un alt efect al eliminării restricţiilor la creditare impuse de Banca Centrală. Pentru a beneficia de aceasta este însă nevoie, cel puţin într-o primă fază, de venituri ridicate. Cert este că se anticipează o creştere a volumului creditelor pentru locuinţe şi de consum acordate în acest an, cu niveluri cel puţin egale cu cele consemnte în 2006. Anul trecut, în condiţiile restricţiilor existente, s-au înregistrat creşteri semnificative, de 66% la credite ipotecare şi  de peste 100% la creditele de consum, a estimat preşedintele ARB.

Condiţii mai bune de creditare, din luna mai

Consiliul de Administraţie al BNR a decis la finele săptămânii trecute să elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populaţiei, de 25% din suma împrumutată în cazul celor ipotecare şi de 30% pentru creditele de consum. Normele nu au fost încă publicate, lucru care este posibil să se întâmple până cel mai târziu la 1 mai a.c., după cum a declarat, pentru Adevărul, Mugur Steţ, purtătorul de cuvânt al BNR. BNR va modifica şi modul de calcul al limitelor de îndatorare pentru populaţie, urmând ca fiecare bancă să stabilească propriile norme interne de expunere faţă de clienţii persoane fizice, respectiv nivelul avansului solicitat clienţilor.

Mă aştept ca şi în acest an să se repete creşteri semnificative la creditele ipotecare şi cele de consum, dar acest lucru nu se va datora integral măsurilor anunţate de BNR"
Radu Gheţea
preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor

Sursa

7 March 2007