Chiriile se vor opri din scăderi în perioada care urmează, preţurile la apartamentele construite în perioadă de boom se vor micşora, iar dezvoltatorii vor începe noi proiecte către finele acestui an. Acestea sunt câteva din posibilele tendinţe pe piaţa rezidenţială, în lunile acre urmează, potrivit companiei de consultanţă Maloş-Home Buying Services, serviciu destinat cumpărătorilor.

18490-13apartamente_ieftine_la_timisoara08_816b68defd.jpgPotrivit analizelor consultanţilor Maloş-Home Buying Services, preţul chiriilor se va stabiliza, după ce, inclusiv în primul trimestru al anului 2011, chiriile au scăzut, pe fondul numărului apartamente scoase la închiriere în piaţă. Creşterea stocului disponibil a fost generată de proprietarii care nu au considerat oportună vânzarea în această perioadă.

Totodată, specialiştii se aşteaptă ca proiecte rezidenţiale noi să fie anunţate începand cu sfârşitul anului 2011 şi începutul anului 2012.

În plus, dacă economia va începe să crească, la sfârşitul anului viitor ne putem aştepta la creşterea preţurilor minime de tranzacţionare în zonele de top ale Bucureştiului, cu până la 10% faţă de preţurile actuale, pe fondul ofertei reduse comparativ cu cererea potenţială.

"O necunoscută este legată de evoluţia preţurilor pentru blocuri construite înainte de 1977 poziţionate în cartiere sau zone periferice ale Bucureştiului", se arată într-o analiză a companiei de consultanţă pentru cumpărători.

Consultanţii acesteia se aşteaptă ca preţurile pentru anumite ansambluri rezidenţiale să mai scadă. Această tendinţă se va observa în special în cazul dezvoltatorilor imobiliari care în perioada 2008-2010 au scăzut preţurile cu doar câteva procente.

Dacă vor încerca să apropie preţurile de nivelul cererii, pentru dezvoltatori ar însemna o deblocare a tranzacţiilor.

Scumpiri uşoare în zonele de top, în acest an

Pe parcursul anului trecut, tendinţa generală a preţurilor a fost de scădere. Însă pentru anul 2011, în anumite zone se aşteaptă creşteri uşoare de preţuri.

În cartiere precum Aviaţiei, Băneasa, Tineretului, Vitanul Nou, 13 Septembrie, 1 Mai, Unirii, Nerva Traian, Moşilor şi alte zone centrale sau semicentrale cu imobile construite după 1980, numărul de oferte, este de ordinul câtorva unităţi până la maxim 20 pentru fiecare tip de apartament.

Din acest motiv, reprezentanţii Maloş-Home Buying Services spun că preţurile în aceste zone sunt cu aproximativ 5% mai mari comparativ cu minimele înregistrate în perioada noiembrie 2010 - ianuarie 2011.


Sursa

24 May 2011