Dacă vrei să-ți reduci factura la apă caldă cu 60% și pe cea pentru încălzire cu 30%, apelează la programul Casa Verde. Acesta urmează să fie lansat la jumătatea lunii aprilie.

17202-casa_verde_01_7f3209d916.jpgModernizați-vă locuința și înlocuiți vechiul sistem de încălzire a casei, cu bani din Fondul de Mediu fo­losind energia regenerabilă, care îmbunătăţește calitatea aerului, a apei şi a solului. Astfel, pentru in­stalarea panourilor so­lare, Fondul de Mediu acordă până la 6.000 de lei/beneficiar, iar pentru pompele de căldură, până la 8.000 de lei.

Dacă optați pentru instalațiile de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă sau orice alt fel de reziduuri şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice, primiți de la Fondul de Mediu 6.000 de lei. „La o casă cu suprafața utilă de 150 mp, în care locuiesc patru persoane, instalația pentru apa caldă costă în medie 10.000 de lei, așa încât în sarcina beneficiarului mai rămân doar 4.000 de lei. Într-o lună lucrarea este gata, iar toată vara ai apă caldă gratis", spune Gheorghe Popescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Beneficiarii își pot alege singuri firma care să execute lucrările, neexistând firme agreate de AFM. Popescu mai spune că, deși pompele de căldură sunt mai eficiente, 90% din solicitări sunt pentru panouri solare, din cauza costurilor. Până acum, cele mai multe cereri de finanțare s-au primit din județele Bihor, Harghita și Covasna.

Apartamentele de bloc ies din discuție

„Ca noutate, în acest an acceptăm în program și casele duplex. Evităm să acordăm finanțare nerambursabilă pentru apartamentele din blocuri, unde sunt spații comune și unde am constatat că, în timp, apar numeroase litigii", explică președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

Pentru a putea obține finanțare nerambursabilă, trebuie să aveți domiciliul pe teritoriul României, să fiți proprietar sau coproprietar al imobilului unde se implementează proiectul, iar clădirea respectivă să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti sau al vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun ori unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică. O altă condiție este de a nu avea restanțe la bugetul local sau la cel de stat.

Se consideră cheltuieli eligibile cele legate de achiziționarea de instalaţii pentru producerea de energie termică, inclusiv instalaţii pentru înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie regenerabilă, cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului, cu efectuarea, verificarea probelor şi încercărilor, inclusiv TVA aferentă. Toate aceste cheltuieli se pot face după semnarea contractului de finanţare.

Proiectul nu poate dura peste 12 luni

Documentul intră în vigoare la data semnării acestuia de către părţile contractante şi este valabil până la finalizarea proiectului, dar nu mai mult de 12 luni de la data semnării.

Solicitantul va trebui să depună următoarele documente:
- cerere de finanţare nerambursabilă, care va fi disponibilă pe www.afm.ro;
- declaraţie pe propria răspundere privind situația imobilului și inexistența unei alte finanțări pentru aceeași lucrare;
- copie de pe actul de identitate;
- extras de carte funciară care să ateste dreptul de (co)proprietate al solicitantului asupra imobilului în care se va realiza proiectul, în original, sau autorizaţie de construire emisă pe numele solicitantului, în copie legalizată, în cazul imobilelor aflate în construcţie, ambele valabile la data depunerii;
- certificat de atestare fiscală privind plata obligaţiilor la bugetul local, în original, valabil la data depunerii dosarului de finanţare, eliberat de către organele competente de pe raza cărora îşi are domiciliul solicitantul;
- adeverinţă privind crearea unui cont bancar (pentru decontare), emisă de o bancă comercială, în original;

- un plic pe care vor fi menționate numele şi adresa completă a solicitantului, titlul programului („Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire") şi sesiunea de depunere.

Ulterior, pentru decontarea cheltuielilor, va fi nevoie de cerere de plată, proces-verbal de recepție a lucrării, certificatul de calitate și de garanție, precum și facturile și documentele de plată.

Decontarea se face în maximum 30 de zile de la data încheierii lucrărilor, după ce solicitantul transmite toate ac­tele necesare. Gheorghe Popescu, președinte, AFM

110 milioane de lei este bugetul total alocat pentru această sesiune de proiecte, suma totală putând satisface circa 18.000 de solicitanți


Sursa

22 March 2011