Preţul mediu de tranzacţionare pentru un metru pătrat într-un bloc nou este de 750 de euro. Două firme locale au edificat mai multe blocuri la cerere.

Astfel, riscul constructorului a fost aproape nul, lucru care reiese din gradul de ocupare apropiat de 100%.În sud-estul ţării s-a construit puţin.

Călăraşiul este unul dintre cele câteva oraşe în care firmele de construcţii locale au îndrăznit să parieze pe piaţa imobiliară. Şi au câştigat, chiar dacă la un nivel mic.

Şi asta deoarece au construit pe îndelete, în funcţie de comenzi. Riscurile sunt astfel aproape nule. „E un oraş mic. Aici nu se construieşte în cantităţi mari în speranţa că va exista cineva dispus să cumpere", explică Marian Fulger, agent imobiliar în cadrul agenţiei Regal.

Cum intri în Călăraşi, dinspre Slobozia, pe partea stângă, vizavi de magazinul PIC te întâmpină, ca o pădure uscată, complexul Şerban Vodă.

Pădurea vilelor nefinalizte

Pe dreapta, după centrul de vânzări Opel, este zona ANL-urilor. Dacă v-aţi aştepta să zăriţi aici blocuri inscripţionate, colorate ţipător, veţi avea o deziluzie. Te simţi ca într-un cartier de periferie, cu case simple, îngrămădite una în alta.

O clădire mai înaltă, de cinci etaje şi mansardă, veghează asupra zonei. Un singur paznic mai stă prin preajma ei. În spate, răsfirate, găseşti case nefinalizate, cu arhitecturi ciudate. Multe persoane private au demarat astfel de construcţii, dar nu şi-au mai permis continuarea lucrărilor.

Toate blocurile noi aparţin companiilor Vesacon şi Astal Rom. Imobilele construite recent de cele două firme cuprind apartamente de la două la patru camere. Cei de la AstalRom au construit, tot la cererea clienţilor, blocuri cu apartamente de trei camere cu suprafeţe foarte mari, respectiv 150 de metri pătraţi.

„În luna iunie a anului trecut am finalizat două blocuri situate in strada Cornişei, fiecare cu câte zece apartamente de trei camere care au fost vândute în totalitate", spune Larisa Manolache, reprezentant al AstalRom.

Anul acesta compania are în lucru un bloc cu şapte etaje situat în strada Năvodari cu patru scări. Lucrările pentru două dintre cele patru scări sunt într-un stadiu mai avansat.

Structura de rezistenţă a fost încheiată, inclusiv închiderea exterioară şi compartimentarea interioară. Numărul total de apartamente din blocul de pe Năvodari este de 78.

Ca modalitate de plată poate fi furnizată 30% din sumă la antecontractare, 30% la stadiul de montare a uşilor şi tâmplăriei exterioare şi 40 % la încheierea actului de vânzare cumpărare.



Sursa

11 November 2009