ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
In Bucuresti nu se mai restituie nimic pe Legea 10

ADEVARUL -  03.03.2004

            Traian Basescu refuza sa desemneze alti functionari care sa se ocupe de retrocedari

            Primaria Capitalei nu va mai retroceda nici un imobil nationalizat. Primarul general al Capitalei refuza sa numeasca noi membri in Comisia de aplicare a Legii 10/2001, dupa ce toti cei sase membri au demisionat. Potrivit unui comunicat al primarului Traian Basescu, demisia le-a fost aprobata imediat.

            Motivele invocate sunt urmatoarele: multi dintre cei care detin cu chirie imobile preluate abuziv de stat recurg la plangeri penale impotriva membrilor comisiei, incercand astfel sa blocheze procesul de restituire. "Atunci cand cei afectati de procesul de restituire sunt oameni care beneficiaza de sprijin politic sau de relatii in Politie sau Parchet, functionarii publici devin tinta unor nesfarsite interogatorii si anchete conduse de ofiteri si subofiteri de politie sau de procurori absolut incompetenti in problematica restituirilor. Prin puneri nejustificate sub invinuire, deschideri de dosare penale, politisti si procurori incearca sa-i intimideze pe functionarii publici responsabili de aplicarea Legii 10/2001.

           Precizam ca in astfel de situatii salariatii PMB au fost nevoiti sa-si angajeze avocati ale caror onorarii depasesc cu mult salariul unui functionar public", se arata in comunicat. "Facem precizarea ca de mai bine de 12 luni functionarii Primariei Municipiului Bucuresti sunt nevoiti sa se prezinte la diverse sectii de politie, la Politia Municipiului Bucuresti sau la Parchet, in postura de invinuiti, lucru care face practic imposibila desfasurarea unei activitati normale in compartimentele pe care acestia le conduc. (...)

          Practicile institutiilor statului precum Parchetul, Politia, Prefectura Capitalei de a ancheta continuu pe cei sase functionari publici a fost sistemul prin care actuala putere a incercat sa descurajeze functionarii publici in aplicarea Legii 10/2001", adauga comunicatul. Si alti reprezentanti ai administratiei locale a Capitalei sustin ca nu este normal mediul in care lucreaza functionari cu raspundere in aplicarea Legii 10/2001.

        De aceea, o solutie pentru continuarea activitatii comisiei ar putea veni numai dupa discutii serioase intre reprezentantii Parchetului, ai Politiei, ai Prefecturii si Primariei Capitalei. Pana atunci, insa, restituirea in natura a imobilelor nationalizate va fi blocata. In prezent, la Primaria Capitalei sunt depuse 40.915 notificari, din care au fost analizate numai 2.526. Dintre acestea, doar 1.388 au fost solutionate favorabil, restul fiind respinse intrucat petentul nu facuse dovada dreptului de proprietate sau a calitatii de mostenitor.


Titus Liviu VULPE

 

 

3 martie 2004