Indiferent de cum a aratat piaţa imobiliară din Braşov pe parcursul întregului an, acum, în preajma sărbătorilor, totul se animă. Numărul cumpărătorilor nu creşte în mod deosebit, în schimb, numărul chiriaşilor este simţitor mai mare. Cei mai mulţi doresc să închiriere pe perioade scurte, pentru care sunt dispuşi să plătească o sumă egală cu chiria pe o lună, în extra-sezon.

22677-brasov.jpgLa începutul lui 2011, viitorul nu părea luminos pentru piaţa imobiliară din Braşov. Dar până la urmă, lucrurile nu au stat chiar aşa de rău - proprietarii au înţeles că trebuie să mai coboare preţul, astfel că s-a mărit numărul de tranzacţii comparativ cu anul anterior. Locuinţele care s-au încadrat în plafonul programului Prima Casă au avut căutare, iar segmentul închirierilor nu a dezamăgit.

„Numărul de tranzacţii ridicat de anul acesta se datorează scăderii preţurilor. Cele mai multe apartamente se tranzacţionează prin programul Prima Casă. Există şi clienţi, deşi nu sunt numeroşi, care plătesc cu bani gheaţă, iar cei mai puţini sunt cei care opteaza pentru alte variante de credit", susţine Mihai Rădulescu, broker imobiliar la Forti Imob.

„Se vând în mod special garsoniere şi apartamente, cu preţuri până în 50.000 euro. Majoritatea se achiziţionează prin programul Prima Casă, mulţi oameni s-au grăbit auzind că se termină fondurile băncilor", declară Aurel Guţă, director în cadrul agenţiei  Euro Dome Imobiliare.

Preţ mediu al apartamentelor din Braşov:

  • Garsonieră - 25.000 euro
  • Apartament cu două camere - 40.000 euro
  • Apartament cu trei camere - 55.000 euro

Preţul locuinţelor diferă extrem de mult în funcţie de suprafaţă, de îmbunătăţiri, de zonă şi chiar de mobila pe care proprietarii decid să o includă în preţ. Spre exemplu, o garsonieră amplasată la marginea oraşului poate avea un preţ de 15.000 euro, în timp ce una centrală poate ajunge chiar şi la un preţ dublu, situaţie similară şi la alt gen de locuinţe.

Clienţii nu mai sunt interesaţi de terenuri

Segmentul terenurilor este cel mai lipsit de activitate. Clienţii care calcă pragul agenţiilor imobiliare nu mai sunt interesaţi să îşi cumpere un lot de teren pentru a-şi construi o casă, deoarece consideră că nu este un moment propice pentru o astfel de achiziţie.

„Acum trei ani, un metru pătrat de teren central se vindea cu peste 500 euro. Astăzi nu avem clienţi pentru un teren la 150 euro/mp. Oamenii vin, întreabă, dar pleacă, în speranţa că încă îi va mai scădea preţul. Iar marile companii nu mai sunt interesate să investească, decât dacă preţul este extrem de atractiv", recunoaşte administratorul unei agenţii imobiliare braşovene.

Preţul de închiriere se modifică pe perioada sărbătorilor

Închirierile de apartamente au o deosebită căutare, atât pe termen lung, cât şi pe perioadă scurtă. Cererea a crescut acum, mai ales în pragul sărbătorilor de iarnă. Românii din alte oraşe doresc să îşi petreacă Crăciunul sau Revelionul la munte, iar închirierea unui apartament pare să fie cea mai bună soluţie, întrucât preţul unei camere de hotel poate fi inaccesibil în această perioadă, spunu consultanţii imobiliari braşoveni.

  • Garsonieră - 150 euro/lună
  • Apartament cu două camere - 200 euro/lună
  • Apartament cu trei camere - 250 euro/lună

Preţul de închiriere al apartamentelor variază de la caz la caz, astfel că o garsonieră aranjată, amplasată în centru, poate costa 300 euro/lună, în cazul unui contract pe termen lung. Aceeaşi garsonieră poate costa 300 euro/săptămână, dacă este vorba de închirierea ei la trecerea dintre ani. Situaţia nu este diferită nici în cazul apartamentelor cu camere, al cărui preţ poate ajunge chiar şi la 350 euro/lună. În schimb, locuinţele cu trei camere nu sunt deosebit de căutate pe parcursul întregului an, dar sunt cele mai interesante în ochii clienţilor care doresc să petreacă sărbătorile de iarnă la munte. 

CITEŞTE ŞI: În medie, opt bucureşteni achiziţionează lunar o casă de vacanţă pe Valea Prahovei


16 December 2011