Oraş ce combină o istorie bogată, cu atracţiile străvechi şi cu stilul modern, Beijingul este una dintre cele mai populare destinaţii turistice ale Chinei. Locuinţele de aici au preţuri accesibile din punct de vedere financiar, astfel că, în ultimii ani, din ce în ce mai mulţi oameni au decis să-şi achiziţioneze o a doua casă.

21823-file-beijing_cbd_2008-6-996735.jpgDin cauza constantei cereri ridicate, cetăţenii străini nu mai au dreptul de a cumpăra proprietăţi în districtele Pudong (în zona nouă), Jing'an, Xuhui şi Baoshan. Cu toate acestea, încă mai există destule case interesante scoase la vânzare şi închiriere. Oferte atractive sunt în toate cartierele oraşului, dar zone precum Chongwen, Chaoyang sau Fengtai sunt extrem de populare.

Oferta de apartamente de închiriat în regim hotelier s-a mărit în ultimii ani

Apartamentele închiriate în regim hotelier au devenit mult mai apreciate în ultimii ani, astfel că oferta s-a diversificat. Aceste locuinţe sunt extrem de moderne, complet mobilate şi utilate cu electrocasnice, dar contractul de închiriere se semnează pe cel puţin şase luni.

Preţul mediu de închiriere al locuinţelor din Beijing:

  • Apartament cu un dormitor - central: 620 dolari/lună; semicentral: 266 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare - central: 1.620 dolari/lună; semicentral: 860 dolari/lună

Sursa: Numbeo Cost of Living

Cetăţenii străini au voie să cumpere numai în anumite zone

În anumite cartiere, dreptul de achiziţie le este interzis cetăţenilor străini. Există legi aspre şi organisme specializate care urmăresc tranzacţiile cu străini, iar potenţialii cumpărători ar trebui să se informeze în legătură cu Regulile pentru Transferuri Imobiliare Urbane, broşură ce poate fi găsită la primărie.

Preţul mediu de tranzacţionare:   

  • Apartament central - 4.000 dolari/mp
  • Apartament semicentral - 2.400 dolari/mp

Sursa: Numbeo Cost of Living

Înainte de a încheia tranzacţia, atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul, trebuie să ridice o aprobare de la Biroul pentru Examinarea Construcţiilor adresat străinilor. Deşi nu este obligatorie asistenţa oficială, serviciile unui avocat sunt recomandate cetăţenilor străini.

Cartierele Beijingului

Beijing este împărţit în zeci de cartiere şi zone ale cartierelor. Turiştii care doresc să vadă totul au nevoie de luni de zile pentru a descoperi cu adevărat dedesubturile Beijingului. Cu toate acestea, există câteva districte considerate a fi mai importante.

Districtul Dong Cheng – este inima oraşului, unde sunt simbolurile Beijingului: Piaţa Tiananmen, Oraşul Intezis sau Mausoleul lui Mao. Majoritatea punctelor turistice pot fi vizitate la pas, fiind concentrate în această zonă. În partea vestică a cartierului sunt tarabe cu suveniruri, iar Wang Fu Jing este zona rezervată pasionaţilor de shopping.

Districtul Hai Dian – cunoscut şi sub numele de „districtul universitar”. Numeroşii studenţi din această zonă asigură o atmosferă boemă, cu multe restaurante şi cafenele. De asemenea, se regăsesc multe hoteluri şi moteluri, precum şi luxosul Shangri-La.

Districtul Jian Guo Men Wai – această parte a Beijingului este caracterizata de străzi aglomerate şi atrage vizitatori care doresc să fie aproape de cele mai interesante atracţii, astfel că aici sunt amplasate cele mai extravagante hoteluri din oraş.

Districtul San Li Tun – este una dintre principalele zone de entertainment din oraş, cu o sumedenie de baruri, pub-uri şi cluburi, ce atrag turiştii ca un magnet.

Districtul Wang Fu Jing – cunoscut şi ca „raiul cumpărăturilor” în Beijing, Bulevardul Wang Fu Jing este, în cea mai mare parte, închis traficului. Aici se regăsesc hoteluri scumpe, cât şi restaurante de primă clasă.

CITEŞTE ŞI: În China, Guvernul se luptă să scadă preţul locuinţelor

5 November 2011