În Alba Iulia, cumpărătorii nu îşi mai doresc garsoniere, ci apartamente cu două şi trei camere. Programul Prima Casă a susţinut activitatea de pe piaţa imobiliară, dar a şi ridicat uşor preţurile. Pe de altă parte, terenurile sunt la extrema cealaltă - timp de luni de zile nu apar clienţi pe acest segment.

22234-cetatea-alba-iulia.jpgPiaţa imobiliară din Alba Iulia a reuşit să se stabilizeze, după ce proprietăţile s-au devalorizat dramatic acum trei ani. Niciun segment nu a înregistrat schimbări majore faţă de anul trecut, dar comparativ cu 2007-2008, activitatea a scăzut cu 65%.

„Faţă de perioada de glorie a imobiliarelor, 2007-2008, activitatea din piaţă este acum undeva la 35% din ce era atunci. Din punct de vedere al preţului, la apartamente scăderea este de vreo 40%, iar la terenuri - de vreo 60%", declară Mircea Curta, administratorul agenţiei imobiliare Real MT.

Programul Prima Casă este cel care a menţinut în viaţă sectorul imobiliar

„Programul Prima Casă a prins la public şi a influenţat piaţa imobiliară din Alba Iulia - ediţia a patra chiar a ridicat uşor preţurile apartamentelor. Cei mai mulţi clienţi apelează la varianta susţinută de stat. Cumpărătorii cu bani cash sunt destul de puţini", admite Amalie Ilie, reprezentant al agenţiei imobiliare Cody Ambient.

„Programul susţinut de stat a menţinut piaţa la un nivel acceptabil, ar fi fost o mare problemă dacă nu ar fi existat această intervenţie. Mai mult de jumătate dintre clienţi plătesc prin Prima Casă, în timp ce restul achită totul cu bani gheaţă sau o parte cu bani cash, o parte cu alt tip de credit", completează administratorul Real Mt.

Nu centrul este cea mai căutată zonă

Cele mai căutate locuinţe sunt cele cu două şi cu trei camere, în timp ce garsonierele nu mai sunt vedetele scenei imobiliare, ca altă dată. Majoritatea clienţilor cumpără pentru a locui, nu cu scop investiţional, spun consultanţii imobiliari. Cumpărătorii au, în general, vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani şi îşi vând apartamentul vechi, pentru a se muta într-unul mai mare.

„Preţurile diferă în funcţie de multe caracteristici. De exemplu, la apartamentele cu două camere, preţul se stabileşte în funcţie de suprafaţă şi de vechime, căci există şi construcţii noi, care sunt mai scumpe. Astfel că acestea pot costa 25.000 sau 45.000 euro", afirmă Mircea Curta.

  • Garsonieră - 18.000-20.000 euro
  • Apartament cu două camere - în jur de 30.000 euro
  • Apartament cu trei camere - circa 40.000 euro.

„La noi în oraş, nu centrul este cea mai apreciată zonă, ci cartierul Cetate, din cauza facilităţilor: aici sunt numeroase grădiniţe, şcoli, magazine, există parc. Cei mai mulţi clienţi preferă acest cartier. În centru, sunt mai multe case şi mai puţine apartamente, preţurile sunt într-adevăr mai mari, dar achiziţiile nu sunt la fel de dese", declară reprezentantul Cody Ambient.

Preţul pământului a scăzut chiar şi cu 80%, în anumite cazuri

În ultima vreme, terenurile au ieşit din sfera de interes a clienţilor de zi cu zi, a celor care fac parte din clasa mijlocie. Oamenii nu mai sunt la fel de preocupaţi să îşi construiască o casă, nu cu un preţ atât de mare, spun consultanţii imobiliari.

„Lumea este foarte atentă la utilităţi, la distanţa de acestea, la costurile implicate, la acces. Mai există terenuri libere în zone centrale sau semicentrale. În zonele cele mai bune pentru case, preţul este de 50 euro/mp, de unde în 2007-2008 preţul se ridica la 200-220 euro/mp", spune reprezentantul Real MT.

La periferie, cel mai dezvoltat cartier este Orizont, un cartier cu 30 de străzi, întins pe o suprafaţă de 40 de hectare, unde preţul variază între 22 şi 40 euro/mp. Lângă acest cartier, există oferte mai ieftine: un teren fără utilităţi se tranzacţionează pentru 10 euro/mp.

Piaţa chiriilor este constantă

Chiriile s-au menţinut la acelaşi nivel ca şi anul trecut, activitatea din acest sector este constantă. Interesul pentru garsoniere este foarte ridicat, acestea închiriindu-se de la o zi la alta, spun consultanţii imobiliari. Mai mult, pentru acest tip de locuinţe nu există ofertă îndeajuns de mare pentru a satisface cererea.

  • Garsonieră - 100-120 euro/lună
  • Apartament cu două camere - 120-150 euro/lună
  • Apartament cu trei camere - 180-200 euro/lună

„Cei mai mulţi chiriaşi apar toamna, din cauză că Alba Iulia este oraş universitar. Dar clienţii sunt, în general, din toate categoriile", încheie reprezentantul agenţiei Cody Ambient. 

CITEŞTE ŞI: Piaţa chiriilor din Deva, impulsionată de companiile care lucrează la autostrada din zonă


25 November 2011