In aceasta toamna, chirii mai mari cu 10%
Realitatea Romaneasca - 06.09.2005
 

Inceperea anului universitar corelata cu aparitia noilor norme ale Bancii Nationale a Romaniei vor determina o crestere a chiriilor la apartamente cu circa 10%, ne-a declarat Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). Potrivit lui Ureche, pe piata imobiliara va fi doar o presiune de moment. “Dupa aceasta crestere, preturile chiriilor vor reveni la normal sau chiar vor scadea usor“, a subliniat presedintele ARAI.
La randul sau, expertul imobiliar Radu Zilisteanu a explicat ca revenirea studentilor ar putea conduce la un boom al preturilor la chirii. “Proprietarii de apartamente vor ridica pretul chiriilor cu 20-25%“, a precizat Zilisteanu.


Mai departe, directorul unei agentii imobiliare din Bucuresti, Ricardo Franc, a afirmat ca majorarea costului de inchiriere este “un déjà-vu“, pentru ca in fiecare toamna se petrece acelasi lucru, dupa relativ acelasi scenariu. Franc a subliniat ca este normal ca preturile sa creasca in conditiile in care si cererea creste, dar trebuie spus ca el a refuzat sa inainteze vreun procent al acestei scumpiri.

Acum dai 250 de euro in centrul Capitalei

Tendinta de majorare a preturilor la inchirierea unui apartament sau a unei garsoniere exista si in alte zone ale tarii in afara de Bucuresti. Este vorba despre orasele mari.
De remarcat ca diferentele de preturi nu sunt deloc mari intre Capitala si provincie, mai ales acolo unde exista mari centre universitare.
Spre exemplu, in prezent, in Bucuresti, un apartament cu doua camere in zona centrala (Universitate) ajunge la 250 de euro, iar o garsoniera la 200 de euro. Cei care-si fac studiile universitare la Constanta cotizeaza pentru chiria unui apartament 150 de euro, iar daca studiaza la Timisoara platesc intre 150 si 350 de euro pe luna, in functie de zona, centrala sau periferica.

Apartamentele s-ar putea ieftini cu 10%

Dezechilibrele de pe piata imobiliara vor conduce in cele din urma la ieftinirea apartamentelor scoase la vanzare, sunt de parere mai multi actori ai pietei de profil. Ei spun ca vanzarile de apartamente sunt foarte anemice din cauza preturilor umflate, dar ca in curand proprietarii nu vor mai cere astfel de sume. “Pentru ca cererea si oferta sa se intalneasca, vom asista, probabil, la o scadere a pretului la apartamente in urmatoarele 3 luni. Ar putea fi vorba de o scadere cu 10%“, ne-a spus directorul unei agentii imobiliare din Bucuresti. De altfel, trebuie spus ca alti analisti sunt si mai optimisti. “In lunile mai si iunie, oamenii care au vrut sa-si vanda apartamentele le-au ieftinit cu 25%“, ne-a explicat presedintele ARAI, Liviu Ureche. In concluzie, aceasta ieftinire a preturilor la apartamente, zvonita in ultimul timp, ar putea sa fie de 10 sau poate chiar 25%, daca proprietarii de apartamente vor cu adevarat sa vanda, a mai aratat oficialul ARAI.

Senica Micu - Realitatea Romaneasca

6 septembrie 2005