Anul trecut, străinii au cumpărat jumătate dintre proprietăţile londoneze de lux scoase la vânzare. Cel puţin aşa arată datele agenţilor imobiliari din Marea Britanie.

Potrivit www.globalpropertyguide.com, reprezentanţii agenţiei imobiliare Savills au precizat că 55% dintre proprietăţile londoneze cu preţuri de peste 750.000 de lire sterline vândute în 2009 au fost cumpărate de cetăţeni străini. O altă companie imobiliară, Knight Frank a anunţat că, anul trecut, 46% dintre cei care au achiziţionat locuinţe de lux în Londra au fost străini.

Această tendinţă este explicată prin deprecierea lirei sterline, fapt care a determinat multe persoane din Rusia, Italia, Franţa, dar şi din alte ţări să cumpere proprietăţi impunătoare în Capitala Marii Britanii, considerând că fac o investiţie bună. Însă, chiar dacă aceste tranzacţii au ajutat piaţa imobiliară londoneză să rămână cumva stabilă, spre deosebire de alte oraşe din Marea Britanie, specialiştii se tem că intervenţia străinilor ar putea face ca preţurile să crească în mod nejustificat.

În 2009, în Londra casele s-au scumpit cu 14%, în timp ce media naţională a fost de 8,5%.


11 June 2010