C:\WINDOWS\Desktop\BI - RUN_nona\info_run_capital_0108.html

  
In 2004, peste 6.000 de constructii ilegale urmeaza sa fie demolate in Bucuresti

GARDIANUL: 20.02.2004

Anul acesta, in Bucuresti au mai ramas de desfiintat aproximativ 6.000 de constructii fara autorizatii legale, rezulta dintr-o inventariere realizata la nivelul Directiei Generale de Inspectie si Control General, din cadrul Primariei Capitalei.

           "Practic, actiunea noastra nu s-a oprit niciodata. De cand am inceput eliminarea constructiilor fara autorizatie si pana in prezent au fost demolate circa 35.000. Iar, in 2003, sectorul 6 a fost campionul constructiilor demolate, urmat indeaproape de sectorul 4.

            Acum actionam tot in sectorul 4, in zona Nitu Vasile, unde exista niste chioscuri in jurul si in incinta scolilor de aici", a declarat Gheorghe Dobre, directorul directiei mai sus- mentionate.

     Amenzi de 100 milioane de lei in sectorul 4

    Pe de alta parte, si inspectorii Directiei de Control din sectorul 4 al Capitalei au desfasurat zilele acestea un amplu control in mai multe zone. Astfel, la constructiile provizorii din incinta Spitalului Alexandru Obregia au fost depistate unitati de alimentatie publica ce nu indeplineau conditiile elementare de igiena, magazine cu profil alimentar ce nu aveau vitrine frigorifice racordate la curent electric si fara apa curenta, precum si platforme de beton amplasate pe spatiul verde. Din cauza nerespectarii normelor legale in vigoare, inspectorii au dat amenzi in valoare de peste 100 milioane de lei.

    Alte zone verificate au fost: Calea Vacaresti, Soseaua Giurgiului, Soseaua Oltenitei, Bd. Dimitrie Cantemir, Bd. Gheorghe Sincai si Soseaua Berceni. Una dintre principalele nereguli identificate a fost amplasarea unor platforme betonate pe spatiul verde.

            Tot in urma acestor controale, primarul sectorului 4 a dispus ca in perioada urmatoare sa fie dezafectate toate platformele de beton ramase in urma demolarii chioscurilor.

             Un alt teren sta in paragina de 8 ani

            Un alt spatiu, din sectorul 1 de data aceasta, face obiectul unor lungi procese in Justitie intre Primaria Capitalei si proprietarul lui, de mai bine de opt ani, in timp ce spatiul verde a fost distrus, iar in prezent acolo este un loc de depozit al gunoaielor. Este vorba de terenul de pe Strada Tipografiilor, numarul 33, in spatele Casei Presei Libere, de peste 9.000 de mp, care a fost cerut de Ruxandra Awat, sotia unui cetatean din Yemen, in scopul de a construi un complex comercial, "Ruxandra Trading".

            "Initial, Ruxandra Awat a cerut autorizatie de constructie provizorie si i-a fost acordata, dar pe urma a solicitat concensionarea terenului pentru constructie permanenta. Mai multe stiu, oricum, cei de la Urbanism. Stiu ca s-a ajuns pana la urma la un proces in care Primaria a fost data in judecata.

             Pana la urma, noi am pierdut procesul acum un an si jumatate", a declarat Bogdan Sosoaca, directorul Directiei de Investitii, din cadrul Primariei Capitalei. "Desi Primaria era obligata, conform hotararii judecatoresti, sa concesioneze respectivul teren, acest lucru nu s-a putut realiza. Deoarece in evidentele proprietatii de la Primarie s-a descoperit ca o parte din acest teren apartine Editurii Coresi. Astfel trebuiau refacute masuratori. Insa doamna respectiva nu a mai dat nici un semn de viata de atunci", a mai spus Sosoaca.

Cristina Dobre                                 

 

20 February 2004