ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
In 2003, piata asigurarilor s-a dublat  


Revista CAPITAL - 22. 10. 2003

    Principala problema a asiguratorilor in 2004: modificarile fiscale si legislative

Cresterea spectaculoasa de pe piata asigurarilor din acest an nu va continua in acelasi ritm si in 2004. Cresterile au provenit din asigurarile de viata, locuinte, credite si Carte Verde. Pentru primele sase luni ale anului in curs, rezultatele transmise de societatile de asigurari indica un total al primelor brute subscrise de peste 12.000 de miliarde de lei, iar estimarile specialistilor din piata, firme de consultanta si de audit, certifica valoarea totala a pietei asigurarilor, in 2003, in jurul a 700 de milioane de euro, cu mici variatii de la o firma la alta.

Comparativ cu totalul primelor brute incasate in 2002, de 478,2 milioane de euro, reprezinta o crestere de peste 60%, in valori nominale, la nivelul intregului an. Cresterea a provenit, in principal, ca urmare a evolutiei primelor de asigurare pe segmentul viata, cel al asigurarilor de incendiu si alte bunuri, asigurarilor auto obligatorii, CASCO si asigurarilor de Carte Verde. Bineinteles, cresteri importante au fost consemnate la asigurarile de credite si garantii de pierderi financiare. Cu toate acestea, datorita nivelului destul de redus al primelor de asigurare aferente creditelor bancare, ponderea acestora in totalul primelor brute subscrise se situeaza intre cinci si sapte la suta.

Referitor la evolutiile viitoare ale pietei asigurarilor, Cristian Constantinescu, director general Allianz tiriac, ne-a declarat ca avem de-a face cu "o piata care va continua sa creasca, mai temperat totusi. Ritmul va fi dictat, in primul rand, de reformele institutionale promovate de autoritatile centrale, respectiv de catre organismul cu rol de supreveghere si control specifice domeniului. In acest sens, stimularea cererii potentiale de polite prin acordarea de facilitati fiscale ar avea efecte concrete imediate in sensul cresterii gradului de cuprindere in asigurare.

In timp, implementarea cadrului normativ european specific activitatilor de asigurari va redimensiona, pe termen mediu si lung, anumite segmente ale pietei locale a asigurarilor (de exemplu, asigurarile de raspundere civila auto)". De aceeasi parere este si Monica Dragu, director de dezvoltare de la ARDAF, care considera ca "Modificarile legislative care privesc deductibilitatile fiscale pentru persoanle fizice ce incheie diverse forme de asigurari vor avea un efect favorabil in dezvoltarea pietei asigurarilor din Romania." De fapt, toate companiile de asigurari asteapta cu mare interes promulgarea noului cod fiscal, cel care prevede deductibilitati pentru primele de asigurare, in special pentru cele private de sanatate, dar si o legislatie clara in domeniul fondurilor private de pensii.

Dupa cum ne-a declarat Tudor Moldovan, director executiv Asigurari de Viata la Generali, "anul 2004 nu va mai aduce o crestere spectaculoasa, dar miscari vor fi si, mai ales, pe partea asigurari de sanatate, pe cele legate de credite bancare si produse de bancassurance.

 Vor fi, probabil, ceva miscari si pe piata pensiilor private, daca legislatia va deveni mai clara si mai stabila". Societatea Grawe ne-a specificat: "Pentru anul 2004 ne propunem o rata de crestere stabila, in ciuda impactului negativ pe care noile prevederi ale Codului fiscal (in ceea ce priveste domeniul asigurarilor - mult mai firave decat asteptarile si limitate la durata unui singur an) il vor avea asupra posibilitatilor de dezvoltare ale pietei asigurarilor." Practic, asigurarile private de sanatate sunt cele mai lovite de actualele prevederi ale noului cod fiscal. Pe piata romaneasca, acestea sunt doar suplimente ale politelor de viata. Tousi, Omniasig Addenda a indraznit sa lanseze pe piata, inca din acest an, asigurarile private in baza unor contracte incheiate cu spitalele de stat. Interamerican promite ca, de anul viitor, va pune in functiune un spital ultramodern pentru asiguratii sai, iar Generali Asigurari se pregateste sa lanseze o asigurare de sanatate "gratuita". In cadrul unei asigurari de viata Generali, clientul va beneficia de asigurarea de sanatate, fara ca sumele primite pe parcursul vietii, in cazul in care s-a imbolnavit, sa-i afecteze veniturile finale (suma asigurata si beneficiile).

Viitorul e constant

22 octombrie 2003