Imprumuturile in lei, de doua-trei ori mai scumpe decat creditele in moneda nationala din Bulgaria, Polonia si Cehia

 

Hot News - 12.09.2005
 

Dobanzile practicate de bancile autohtone la creditele acordate in moneda nationala sunt de doua-trei ori mai mari decat cele practicate de institutiile bancare din tarile din regiune.

Astfel, daca in Romania media dobanzilor percepute la imprumuturile in lei pe termen scurt era de circa 26% in luna ianuarie a acestui an, in Bulgaria dobanda medie perceputa pentru imprumuturile acordate in moneda nationala pe termen scurt era de 8,04%. In aceeasi perioada dobanda medie perceputa pentru creditele de consum acordate in monedele nationala a fost de circa 15% in Polonia si in Cehia.

In ceea ce priveste imprumuturile cu termene de rambursare de peste cinci ani, destinate de cele mai multe ori achizitiilor imobiliare, in ianuraie a.c., dobanda medie practicata de institutile bancare din Romania a fost de 23,9%. In Bulgaria la acest tip de credite acordate in moneda nationala a fost perceputa o dobanda medie de 12,59%, iar in luna iunie aceasta a scazut la 8,03%.

Bancile poloneze au taxat imprumuturile pe termene lungi cu o dobanda medie de 8% in ianuarie, iar pana in iunie aceasta rata a scazut la 6,6%. Cehii au beneficiat in cele doua perioade de referinta de dobanzi mult mai avantajoase la creditele contractate pe termen lung: 5,88% in medie in ianuarie 2005, respectiv 5,6% in iulie 2005.

Dobanzile extrem de mari practicate pe piata autohtona pot fi justificate prin rata inflatiei inregistrate, mult mai mare decat in celelalte tari. In aceste conditii apetitul romanilor pentru imprumuturile in euro care sunt mult mai ieftine decat cele in moneda nationala. In acelasi timp, creditele in euro acordate de institutile sunt mult mai scumpe decat cele acordate in zona euro.

In tarile care au adoptat deja moneda europeana dobanzile medii percepute de institutiile de credite a fost in ianuriae 2005 de 8,8%-8,32% pentru imprumuturile destinate consumului, in timp ce la cele destinate achizitiilor imobiliare acestea erau intre 3,4% si 4,45%.


C.S. - Gardianul

12 September 2005