Impozitul pe terenurile extravilane va creste de pana la 40 de ori
News Cafe - 29.11.2005
 


Impozitul perceput pentru terenurile situate in extravilanul localitatilor va fi, de anul viitor, de 40 de ori mai mare comparativ cu sumele platite in prezent.Daca in acest moment un hectar de teren situat in extravilanul localitatilor este taxat cu 1,1 lei noi...

de la 1 ianuarie 2006, aceeasi suprafata de teren va fi impozitata cu sume cuprinse intre 9 lei noi si 40 de lei noi, in functie de categoriile de folosinta a terenurilor si de clasele de calitate ale acestora. Tot de anul viitor, se va renunta la scutirea de la plata taxei asupra succesiunii, iar tranzactiile imobiliare vor fi impozitate, in cazul bunurilor instrainate mai devreme de trei ani de zile. Tot din prima zi a lui 2006, impozitul pe cladiri va fi calculat diferentiat. Pentru locuintele care depasesc o anumita suprafata construita se va aplica un impozit progresiv. Desi Codul fiscal pentru 2006 nu a fost inca definitivat, toate aceste prevederi urmeaza sa intre in vigoare de anul viitor, acestea fiind incluse in Programul Economic de Preaderare, document ce va fi transmis pana la sfarsitul anului curent oficialilor Uniunii Europene de la Bruxelles.

Piata imobiliara romaneasca va fi marcata, anul viitor, in special de cresterea taxelor si a impozitelor percepute in acest domeniu. Daca in cazul locuintelor, spre exemplu, vor plati sume mai mari doar cei care detin case ce depasesc o anumita suprafata, in cazul terenurilor situate in extravilanul localitatilor, impozitul va fi, de anul viitor de aproximativ 40 de ori mai mare, in majoritatea cazurilor. Tot de anul viitor, vor fi impozitate tranzactiile imobiliare si se va renunta la scutirea de la plata taxei asupra succesiunii.

"In domeniul impozitelor si taxelor locale, va fi majorat impozitul pe cladirile utilizate ca locuinte, se va majora taxa asupra mijloacelor de transport ca urmare a modificarii modului de calcul al impozitului, va creste taxa datorata pentru iahturi, se va renunta la scutirea de la plata taxei asupra succesiunii, daca incheierea procedurii succesorale a fost facuta in termen de un an de la data decesului proprietarilor bunurilor", se mentioneaza in programul Economic de Preaderare, editia 2005, document ce urmeaza sa fie transmis autoritatilor de la Bruxelles pana la sfarsitul acestui an.

De la 1 ianuarie 2006, impozitul pe locuinte va fi diferentiat, in functie de suprafata casei. Astfel, pentru cea care depaseste suprafata de 150 de metri patrati, se va aplica un impozit progresiv. Astfel, valoarea impozabila a cladirilor cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati va creste cu cate 10% pentru fiecare 150 de metri patrati sau fractiune din aceasta suprafata.

De la 1,1 lei/hectar, la 40 de lei/hectar

De departe insa, cea mai semnificativa crestere a impozitelor de pe piata imobiliara va avea loc la categoria terenuri. "Prin Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente a fost modificata Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, in sensul majorarii, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, a actualelor niveluri ale impozitului pe teren pentru suprafetele situate in extravilanul localitatilor", se mai precizeaza in PEP. Potrivit acestuia, proprietarii unor astfel de terenuri vor plati, incepand de anul viitor, un impozit cuprins intre 9 lei/hectar si 40 de lei/hectar, in functie de categoriile de folosinta a terenurilor si clasele de calitate ale acestora. In acest moment, impozitul perceput pentru terenurile situate in extravilanul localitatilor este de doar 1,1 lei noi/hectar.

Strainii au cumparat 15% din terenul agricol

Asa cum era si de asteptat, preturile foarte mici practicate in tara noastra in cazul terenurilor agricole i-a atras precum un magnet pe straini. Din 1996 si pana in prezent, acestia au luat cu asalt aceasta piata, insuficient dezvoltata in tara noastra. Potrivit unor statistici, la finele anului trecut, 15% din terenul agricol al Romaniei este in prezent in proprietatea cetatenilor straini, din care 15% sunt italieni. Acestia au ales Romania pentru ca suprafata agricola a tarii noastre este de 10 milioane de hectare, comparativ cu suprafata similara din Peninsula, de doar 2,5 milioane de hectare. Acestia cumpara loturi de teren agricol suprinse intre 500 de hectare si maximum 2.000 de hectare, intrucat ei pot accesa fonduri SAPARD nerambursabile, reprezentand jumatate din valoarea utilajelor achizitionate. In timp ce in Romania preturile terenurilor agricole sunt in multe dintre zonele tarii mai mult decat modice, in Italia, spre exemplu, un hectar de teren costa, in functie de zona intre 20.000 si 40.000 de euro. Preturile practicate in tara noastra in cazul terenurilor agricole difera, in functie de clasificarea facuta de Agentia pentru Domeniile Statului, de la categoria intai la a patra.

Investitiile italiene in Romania sunt concentrate in acest moment in patru judete, toate din vestul tarii, respectiv Timis, Arad, Bihor si Cluj. Din aproximativ 18.000 de firme cu capital italian din Romania, 12.000 sunt inregistrate in aceste patru judete. In Timis, spre exemplu, 70% din terenul agricol apartine italienilor.



Dana Banzea - Curentul

29 November 2005