Impozitul pe construcţii în formă extinsă, aşa cum se aplică el de la începutul acestui an, a intrat în a doua rundă. Prima tranşă de plată s-a încheiat odată cu luna mai, iar acum urmează a doua tranşă de plată, la sfârşitul lunii septembrie. Datorită schimbărilor aduse la lege, mulţi proprietari încă nu ştiu că au obligaţia de a plăti impozit pentru clădirile lor care până acum nu intrau în grilele de traxare. Este vorba despre toate construcţiile speciale, indiferent dacă ne referim la un şopron, la clădiri anexe cu diverse destinaţii, din beton sau alte materiale.

34504-9hgon.jpgImpozitul pe construcţii s-a modificat la începutul acestui an, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la legea 571/2003. El se aplică în mediul de afaceri, unde mulţi proprietari au acum obligaţie de plată pentru construcţii pe care până acum nu erau nevoiţi să le declare, fapt care poate duce la penalităţi din neştiinţă.

„În special în cazul afacerilor mici, sunt încă mulţi oameni care nu ştiu de aceste schimbări sau nu le înţeleg. Este important de aflat că declararea impozitului pe construcţii trebuie să se facă până în data de 25 mai a anului pentru care se datorează impozitul. O altă problemă apare în cazul celor care nu ştiu şi nu primesc ajutor pentru a-şi completa formularul. Un formular completat incorect este nul şi se traduce, în faţa legii, drept nedeclararea obligaţiei”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro avocat Marin Tătărescu, asociat Tătărescu&Lawyers.

Atunci când depun declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, proprietarii trebuie să completeze cu atenţie secţiunea a II-a „Impozite, taxe şi alte obligaţii care nu se plătesc în contul unic”. Urmează apoi plata, care se face în două rate egale, până la datele de 25 mai şi 25 septembrie, inclusiv.

„Chiar şi contribuabilii firme care se desfiinţează în cursul anului sunt obligaţi să declare şi să plătească impozitul pentru perioada din an în care a existat persoana juridică. În cazul contribuabililor-firmă care sunt nou înfiinţaţi, atunci impozitul se va achita începând cu anul fiscal ce urmează”, continuă Marin Tătărescu.

Impozitul pe construcţii se poate deduce, la momentul stabilirii profitului impozabil

Impozitul este obligaţia oricărui contribuabil care este persoană juridică română, cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare şi a persoanelor juridice fără scop patrimonial. De asemenea, sunt obligate la plată şi persoanele juridice străine, dacă acestea îşi desfăşoară activitatea prin intermediul unui sediu permanent în România, sau persoanele juridice cu sediu social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene. Pentru cei care au cumpărat proprietatea în leasing financiar, atunci obligativitatea de plată revine utilizatorului, precum revine şi locatorului, în cazul operaţiunilor de leasing operaţional.

„Algoritmul după care se taxează este următorul: se aplică 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior. Apoi se scade valoarea clădirilor, inclusiv valoarea intervenţiilor asupra clădirii, precum modificarea, extinderea, reconstrucţia etc. Acest lucru este valabil atât pentru proprietăţile aflate în administrare ori folosinţă, precum şi pentru cele care urmează a fi trecute în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale”, arată avocat Marin Tătărescu.

Proprietarii mai trebuie să ştie că impozitul pe construcţii se poate deduce, la momentul stabilirii profitului impozabil. Impozitul pentru construcţii speciale include atât unităţile mari, precum centrale hidroelectrice sau nucleare, staţii şi posturi de transformare, precum şi sondele de ţiţei, gaze şi sare, dar trebuie achitat şi de către cei care au în proprietate heleştee, iazuri, bazine şi se extinde până la clădiri anexe cu destinaţii diverse.

CITEŞTE ŞI: Criza trece, problemele rămân: imobiliarele, blocate de legi greşite


25 June 2014