Impozitele pe cladirile firmelor cresc cu pâna la 70%

 



Capital- 23.11.2006
 

Impozitele pe cladiriÎn aproape toate orasele, firmele vor plati anul viitor impozite mult majorate pentru proprietatile imobiliare. Exceptie notabila face capitala, în timp ce Sibiul se afla la cealalta extrema, cu cele mai mari cresteri.

Sibiul va fi anul viitor Capitala Europeana, moment pe care consilierii locali îl întâmpina si cu un sistem diferentiat de evolutie a taxelor locale: lejer pentru populatie, dar mult mai dur pentru firme. Drept pentru care, înca din luna mai a.c., Primaria s-a grabit sa adopte o hotarâre de consiliu prin care stabileste mentinerea, în 2007, a impozitelor pe cladirile detinute de persoane fizice la nivelul anului 2006. În acelasi timp însa, creste cu 70% taxa pe cladiri pentru contribuabilii persoane juridice. Acelasi procent record indexeaza si toate celelalte taxe percepute firmelor, de la cea pentru obtinerea certificatului de urbanism si autorizatiei de construire, pâna la autorizatiile de desfintare a societatilor.

Taxe si impozite localeChiar daca Primaria Sibiu a decis sa mentina valoarea impozabila a cladirilor la nivelul anului trecut, „surpriza“ pentru locuitorii orasului va fi cota mai mare de impozit. Printr-o recenta modificare a Codului fiscal, valabila pentru toate localitatile din tara, vilele cu suprafete de peste 150 mp vor avea un impozit majorat cu 10% pentru fiecare 100 mp în plus. De exemplu, pentru o vila de 350 mp, proprietarul trebuie sa plateasca o cota de 120% pentru cei 200 mp suplimentari, considerati „excedentari“ de catre Ministerul Finantelor.

În afara de aceasta regula, proprietarii din Bucuresti, Brasov si Iasi se vor confrunta si cu o alta scumpire: o indexare de 20%, atât pentru firme, cât si pentru populatie, propusa de primari.

La Brasov, taxele pentru cladirile detinute de persoanele juridice sunt mai mari ca în alte orase. Daca în Bucuresti si în celelalte localitati mari se percepe o taxa cuprinsa între 0,5% si 1% din valoarea imobilului, în Brasov cota este de 1,5% din valoarea cladirii. Acest lucru înseamna ca pentru o cladire evaluata la 200.000 euro, o firma din Bucuresti plateste un impozit anual de 2.000 euro, în timp ce în Brasov trebuie sa scoata din cont circa 3.000 euro.

Consilierii locali din Timisoara si Constanta s-au hotarât repede si au decis sa pastreze acelasi nivel al impozitelor ca în 2006.


Articol integral in Capital

Maria Seder Neda
Capital
 

23 November 2006