Spre nemultumirea multor investitori, incepand cu 1 Ianuarie 2010 s-a reintrodus impozitul pe castigurile din piata de capital, inclusiv fonduri de investitii. Aceasta modificare a trecut oarecum neobservata, caci Ordonanta de Urgenta privind modificarea Codului Fiscal, care reglementa acest aspect a avut valabilitate doar pentru anul 2009.

foto:http://zing.roPentru 2009, toate castigurile rezultate din depozite bancare, investitii bursiere sau plasamente in fonduri de investitii erau scutite de impozit, avand drept scop cresterea economisirii si a investitiilor din economie.

Depozitele sunt scutite, investitiile sunt impozitate

Ne aflam astazi in situatia in care depozitele bancare sunt scutite de impozit pe castig, iar plasamentele in valori mobiliare sau fonduri de investitii se impoziteaza. Acest fapt s-ar putea traduce printr-o sustinere a economisirii (plasamente pasive in depozite bancare) in detrimentul investitiilor (actiuni, fonduri de investitii), stare nefireasca pentru o economie cu mare nevoie de capital. Toate aceste elemente sunt valabile pentru persoanele fizice, care vor avea de achitat un impozit diferentiat de 1% sau 16%, in functie de perioada detinerii. Investitiile cu maturitate mai mare de 1 an vor beneficia de impozit preferential de 1%, in acest fel fiind sustinute plasamentele pe termen lung.

Persoanele juridice nu sunt influentate de actualul context, atat castigurile din dobanzi cat si cele din piata de capital fiind considerate venituri financiare si impozitate ca atare. Daca punem la socoteala trend-ul descendent al dobanzilor bancare, persoanele juridice vor fi avantajate in continuare de plasamentele in fondurile de investitii cu risc scazut (fonduri monetare), care au plasamente in obligatiuni si depozite cu maturitate indepartata si randament mai ridicat decat nivelurile actuale.

Plata impozitului poate reprezenta un disconfort

Tinand cont de numarul mic de investitori pe plan local si reticenta acestora, pentru persoanele fizice acest impozit poate reprezenta un disconfort. Din motive de comoditate, fireasca de-altfel, optiunea principala ar putea deveni depozitul, pentru care nu exista un impozit si chiar daca s-ar introduce ar avea retinerea la sursa. Pentru fondurile de investitii, in schimb, este necesara completarea declaratiei de venit cu globalizarea tuturor surselor de castig, neexistand o retinere completa la sursa a sumelor datorate catre ANAF.

Sursa

19 January 2010