Impozit mai mic la banii pentru casa
Cotidianul - 06.09.2006
 

Clientii bancilor de economisire si creditare in sistem locativ vor putea sa-si deduca din veniturile anuale impozabile pina la 300 de lei din suma economisita, potrivit Codului fiscal care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, informeaza MEDIAFAX. Noul Cod fiscal are citeva prevederi exprese referitoare la activitatea de economisire si creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ.

Astfel, contribuabilul poate deduce din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, cheltuielile efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ, in limita unei sume maxime egale cu 300 de lei pe an. Produsul oferit este in lei si presupune existenta unei perioade minime de economisire, urmata de acordarea unui credit cu dobinda fixa pentru activitati in domeniul locativ. In etapa de economisire, statul ofera o prima de 15% din suma economisita in anul calendaristic precedent, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 150 de euro.

„Prin masurile adoptate in noul Cod fiscal, statul confirma practic sustinerea sistemului de economisire si creditare ca instrument important pentru dezvoltarea domeniului locativ, pe de o parte, dar si pentru sprijinirea persoanelor care doresc sa-si imbunatateasca conditiile de locuit. In plus, cred ca s-a inteles ca acest produs este o pirghie in atingerea unor obiective macroeconomice, cum ar fi cresterea gradului de economisire la nivelul sistemului bancar sau reducerea deficitului de cont curent“, a afirmat Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

La sfirsitul primului semestru 2006, volumul total al economiilor clientilor Raiffeisen Banca pentru Locuinte se apropia de 41 de milioane de euro. La sfirsitul anului 2005, acest indicator a atins cifra de 28 de milioane de euro, fata de 22 de milioane de euro - nivelul prognozat. Raiffeisen Banca pentru Locuinte SA si-a inceput activitatea in iunie 2004, fiind prima banca pentru locuinte din sistemul bancar romanesc. Pe piata romaneasca de profil a intrat anul trecut si HVB Banca pentru Locuinte, a doua institutie de economisire si creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ.


Cotidianul
 

6 septembrie 2006