Conducerea dezvoltatorului imobiliar Imotrust Arad (ARCV), controlat de omul de afaceri Alexandru Bercea, spune că vânzările şi închirierile de hale destinate producţiei şi depozitării au crescut simţitor în acest an, un reviriment înregistrându-se şi la nivelul vânzărilor de locuinţe.

Imotrust este unul dintre puţinii dezvoltatori imobiliari din ţară care mai au activitate, în condiţiile în care cei mai mulţi au rămas cu un stoc de apartamente din anii trecuţi pe care se chinuie şi în prezent să le vândă.

Compania a înregistrat o creştere puternică a veniturilor în primul semestru, acestea ajungând la aproape 79 mil. lei (18,7 mil. euro), respectiv de peste şapte ori faţă de perioada similară din 2009.

Pentru a doua parte a anului, conducerea esti­mează că Imotrust va rea­liza afaceri de 21 mil. lei (5 mil. euro), de peste două ori mai ridicate faţă de cele realizate în primul se­mestru, care s-au cifrat la 9,3 mil. lei (2,2 mil. euro).

Totodată, dez­vol­ta­to­rul şi-a bugetat pentru perioada iulie-decembrie din 2010 un profit net de 7,3 mil. lei (1,7 mil. euro), po­trivit proiecţiilor recti­fi­cate, după ce a terminat primul semestru cu un câştig de doar 0,77 mil. lei (180.000 de euro).

"Cererea pentru sec­to­rul industrial, res­pec­tiv hale de depozitare sau pro­ducţie a crescut sim­ţitor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ca dovadă, vânzările din sectorul industrial în ultimele 4 luni depăşesc 1,5 milioane de euro. Acest lucru determină intensificarea activităţii şi în această direcţie. Am înregistrat o uşoară creştere şi pentru locuinţe. La produsul casă şi parcelă de teren, la 50.000 de euro inclusiv TVA de 5% reacţia pieţei a fost neaşteptat de bună", spune Victor Chebeleu, vicepreşedinte al Imotrust.

El spune că firma acordă şi posibilitatea achiziţiei în rate a apartamentelor direct prin intermediul societăţii fără a apela la bănci finanţatoare.

Demararea de lucrări de construcţii în 2010 ar putea avantaja dezvoltatorul în condiţiile în care preţul materialelor de construcţii a scăzut simţitor în ultimii doi ani, iar o mare parte din dezvoltatori nu se îndură să reducă preţurile din cauză că apartamentele construite în perioada de boom din 2007-2008 au necesitat un cost mai ridicat.

"Am demarat lucrările la constructia unui complex rezidenţial de 167 de apartamente cu 1, 2 şi 3 camere. Lucrările se execută sub supravegherea unui grup de firme de arhitectură şi consultanţă din Austria, care vor asigura eficientizarea lucrărilor şi urmărirea calităţii. În ceea ce priveşte sectorul industrial, suntem în negocieri cu diverşi operatori internaţionali pentru construirea de hale industriale în 3 locaţii cheie pe care le deţinem, precum şi con­stru­irea de hale proprii în vederea închirierii", a precizat Chebeleu.

 
Sursa

31 August 2010