Cititorii noştri continuă să arate un interes crescut programului Prima Casă, pe adresa redacţiei venind multe întrebări legate de acest program. Astăzi Imopedia.ro răspunde celor mai frecvente întrebări.

14610-cadastru_casa500.jpgCare este procedura de executare silită la Prima casă? Cine decide dacă creditul poate fi preluat de o altă persoană, de bancă sau de un alt client?
Etapele de executare silita sunt prevăzute de codul de procedură fiscală, întrucât executarea este făcută de Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală (ANAF). În cazul în care clientul nu mai plăteşte creditul, banca face o solicitare de plată către Fondul de Garantare, acesta mai departe anunţă Ministerul Finanţelor, care trebuie sa efectueze plata garanţiei către bancă şi ulterior ipoteca se dă în executare la ANAF. Potrivit legii, creanţele rezultate din garanţiile acordate şi plătite instituţiilor de credit în cadrul Prima Casă sunt creanţe bugetare, iar recuperarea lor se face prin executare silită de ANAF.

Banca decide dacă persoana care solicită preluarea creditului se încadrează în condiţiile programului şi în cerinţele băncii. Se apelează la această variantă când clientul iniţial, din varii motive, nu mai poate achita creditul.

Cât durează obţinerea unui credit prin programul Prima Casă?
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM recomandă celor interesaţi de program să îşi rezerve o perioada de 60 de zile în antecontractele de vânzare-cumpărare pentru finalizarea tranzacţiei imobiliare, pentru a fi siguri că nu ajung în situaţia de a pierde banii daţi ca avans.

Durata obţinerii creditului depinde de cele mai multe ori de fiecare bancă. Unele bănci reuşesc să îşi anunţe clienţii într-o săptămână dacă au fost acceptaţi. Sunt însă bănci unde clienţii aşteaptă un răspuns mai bine de jumătate de lună.

După ce banca şi-a dat acceptul, dosarul ajunge la Fondul de Garantare, care îl va analiza în cinci zile lucrătoare. Dacă dosarul nu este întocmit corect de bancă, Fondul îl retrimite pentru completări, ceea ce poate aduce întârzieri.

Cum se acordă creditul pentru construcţie?
„Garanţia maximă ce poate fi acordată de stat unui solicitant este de 66.500 euro în cazul în care există un singur solicitant. Dacă se asociază însă minimum şapte familii, se poate solicita o finanţare comună, în vederea construirii unui bloc, iar garanţia individuală urcă la 71.250 euro" informează conso.ro

Modificările legislative apărute în 2010 au îmbunătăţit procedura de lucru în cazul celor care vor să-şi ridice o casă. Băncile vor putea acorda creditul în tranşe, corespunzător fazelor de execuţie a proiectului.

Am teren în proprietate, am toate actele, inclusiv autorizaţia de construcţie şi contract cu o firmă de construcţii autorizată. Vrea să beneficiez de programul Prima Casa, dar în lege se precizează ca Autorizaţia trebuie obţinută după data publicării legii. Ca să obţin alta, trebuie să anulez toate aprobările de până acum, să o iau de la capăt şi din experienţa mea asta durează câteva luni. Cum pot beneficia de programul Prima Casa totuşi?
Potrivit legii, locuinţele care urmează să se construiască de către beneficiarii individuali trebuie să se facă în bază autorizaţiilor de construire eliberate după data intrării în vigoare a programului. Acest lucru este valabil şi pentru locuinţele ce urmează să fie construite prin programele derulate de ANL. Aşadar, atenţie! Creditul pentru construcţie se acordă doar celor care au obţinut o autorizaţie de construcţie după data de 23 februarie 2010.

Doi tineri şi-au luat împreună o locuinţă prin programul Prima Casa, iar ulterior s-au despărţit. Acum, unul dintre ei doreşte să rămână cu creditul şi să îl "elibereze" pe celălalt. Ce se poate face?
Există mai multe situaţii:
1. Ambii tineri sunt beneficiari ai programului. În această situaţie, daca cel care preia creditul nu are capacitate de rambursare, banca îi va solicita un coplătitor, pentru a se asigura că există capacitatea de restituire a creditului.
2. Dacă numai unul dintre tineri este beneficiar al programului, plătind singur creditul, iar celalalt are doar calitatea de garant, despărţirea nu va influenţa relaţia de credit cu banca.
3. Dacă numai unul dintre tineri este beneficiar al programului, iar celălalt este coplătitor şi garant, beneficiarul va trebui sa facă dovada capacităţii de rambursare a creditului doar pe baza veniturilor proprii. În cazul în care nu va dovedi că are aceasta capacitate, banca îi va solicita un nou coplătitor.

Care sunt costurile?
Costurile sunt următoarele:
• Dobânda
• Comision de gestiune - unele bănci practica dobânzi mai mici, însă percep comisioane lunare, care influenţează de multe ori semnificativ costul total al creditului
• Comision de acordare credit - cele mai multe bănci au renunţat la acest comision
• Comision de garantare - 0,49% pe an calculat la soldul creditului
• Taxele notariale
• Costurile cu evaluarea imobilului - unele bănci suporta acest cost
• Asigurarea locuinţei
• Asigurarea de viaţă - la unele bănci este opţională

Trimite şi tu întrebările tale legate de programul Prima Casă, iar Imopedia.ro îţi va răspunde.


27 October 2010