26% dintre dezvoltatori şi reprezentanţi ai mediului bancar spun că problemele pot persista încă doi ani

Tranzacţiile imobiliare au scăzut cu 90%, faţă de perioada similară din 2008

Imobiliarii speră să scoată piaţa de la „cutie“ din 2010Primele semne de revenire a pieţei imobiliare sunt aşteptate să apară începând cu 2010 şi sunt asociate cu reluarea finanţării şi scăderea preţurilor la un nivel considerat acceptabil de clienţi, se arată într-un studiu NewsIn.

Majoritatea subiecţilor intervievaţi (26%), reprezentanţi ai principalilor dezvoltatori imobiliari şi ai mediului bancar, se aşteaptă ca problemele de pe piaţa imobiliară să dureze între un an şi doi ani.

Totuşi, 22% dintre respondenţi declară că nu pot aprecia durata crizei.

Potrivit acestora, principalul efect care se resimte la nivelul pieţei rezidenţiale este "blocajul" tranzacţiilor, afectate de o scădere apreciată la 90% faţă de perioada similară a anului trecut. Cauzele blocajului, în opinia experţilor citaţi, ţin atât de dificultăţile de finanţare (proiecte noi/finalizarea proiectelor începute), cât şi de "percepţia negativă a clienţilor asupra corectitudinii preţurilor", ceea ce se concretizează într-o stare de "aşteptare" sau de amânare a comportamentului de cumpărare.

Aproximativ 68% dintre respondenţi apreciază că tranzacţiile de tip vânzare/cumpărare de pe piaţa rezidenţială sunt blocate, 86% asociază blocarea tranzacţiilor unei "stări de expectativă" din partea clienţilor potenţiali.

Locuinţele vechi se vor ieftini cu până la 50%, iar cele noi chiar şi cu 25%

Sectoarele pieţei rezidenţiale sunt afectate în mod diferit de criză. Dacă în cazul imobilelor vechi majoritatea experţilor imobiliari estimează o scădere a preţurilor cuprinsă între 30 - 50%, în cazul imobilelor nou construite scăderea preconizată este de 15 - 25%.
"În momentul în care au început să se dea credite, acelaşi apartament de două camere într-o zonă decentă a ajuns, într-un an, de la aproximativ 15 mii de euro undeva la 60 de mii de euro.

Apoi a ajuns să fie tranzacţionat la 120 - 130 de mii de euro. Vom ajunge la un 60 - 70 de mii de euro, care e o valoare normală, sustenabilă, zic eu, în momentul de faţă la scară largă", a spus unul dintre subiecţii intervievaţi. Evoluţia preţurilor este percepută diferit prin raportare la diferitele categorii de imobile. În cazul imobilelor vechi este aşteptată o scădere medie de 36%, iar în cazul celor nou construite de 21%. În opinia experţilor citaţi, există cerere în piaţă, dar aceasta nu se concretizează în comportament de achiziţie, ci în principal, în comportament de închiriere.

Totodată circa 88% dintre cei intervievaţi afirmă că imobilele vechi erau supraevaluate, iar la momentul actual este dificil de calculat "preţul corect" în cazul acestora. Se estimează o diferenţă de aproximativ 20 - 30 de procente între preţurile imobilelor noi şi ale celor vechi, după stabilizarea pieţei. În cazul imobilelor nou construite, majoritatea brokerilor, cât şi a dezvoltatorilor imobiliari intervievaţi, apreciază că există o tendinţă de scădere a preţurilor, însă, procentual, această scădere este net inferioară faţă de imobilele vechi.

De asemenea, această tendinţă afectează diferit categoriile de imobile de pe această piaţă. Presiunea de scădere a preţurilor afectează imobilele din categoriile mediu şi mediu plus şi se resimte mult mai puţin în cazul imobilelor din categoria lux. Dacă în cazul imobilelor mediu şi mediu plus, participanţii la interviuri apreciază o scădere a preţului de aproximativ 20%, în cazul categoriei lux vorbim de o stagnare a preţurilor sau, în unele cazuri, de o scădere de maximum 5%.

Dezvoltatorii afirmă că vor mai fi amânări pentru proiectele din acest an

De asemenea, majoritatea dezvoltatorilor intervievaţi se aşteaptă la o amânare a proiectelor rezidenţiale programate a fi demarate anul acesta, dar şi la probleme în finalizarea celor aflate în primele faze de construcţie.
Principalele comportamente de adaptare a dezvoltatorilor la caracteristicile actuale ale pieţei sunt introducerea sistemului de rate la dezvoltator şi reducerea marjei de profit. În cazul companiilor imobiliare, comportamentul de adaptare constă în reconfigurarea activităţii, adică prin scăderea ponderii vânzărilor în favoarea închirierilor şi reducerea cheltuielilor, în principal cheltuieli administrative şi salariale.

20 March 2009