Potrivit Direcţiei Finanţelor Publice, peste 350 de persoane fizice nu au virat la bugetul de stat TVA-ul aferent tranzacţiilor efectuate.În ultimii patru ani, bugetul statului a fost „sărăcit" considerabil de întreprinzătorii imobiliari care au vândut zeci de mii de apartamente, în toată ţara, fără a plăti taxa pe valuare adăugată (TVA).

sursa:evz.roumai în judeţul Cluj, reprezentanţii Finanţelor Publice din ţară au identificat aproape 8.000 de apartamente pentru care nu s-au achitat datoriile către stat.

Măsuri asiguratorii

În ultimii patru ani, în judeţul Cluj au fost vândute 7.742 de apartamente, construite de persoane fizice care aveau obligaţia să achite TVA. Valoarea tranzacţiilor derulate la nivelul judeţului din 2006 şi până în prezent se ridică la 988,1 milioane de lei.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj susţine că a identificat 362 de dezvoltatori imobiliari care au construit apartamente în scopul vânzării şi care nu au plătit niciun leu la bugetul de stat. Fiscul va efectua o serie de controale pentru a stabili suma pe care o are de achitat fiecare investitor.

„Estimăm că avem de recuperat 15 milioane de lei de la firmele care nu şi-au achitat TVA-ul, la care se adaugă majorări de întârziere în valoare de 5,9 milioane de lei. S-au dispus şi măsuri asiguratorii pe bunuri care valorează 20 de milioane de lei", explică inspectorul Gligor Gavriş, de la DGFP Cluj.

 

Sursa

1 February 2010