Toate pieţele imobiliare din Europa Centrală şi de Est sunt marcate de scăderi ale preţurilor

Investitorii încearcă să restrângă pierderile prin îngheţarea proiectelor noi

Imobiliarele pierd în toată Europa: Bucureşti – 25%, Varşovia şi Sofia – 20%Scăderi de preţuri la apartamente pe toată linia, nu numai în Bucureşti, unde locuinţele vechi de bloc s-au ieftinit cu aproximativ 25%, ci în toată Europa Centrală şi de Est. "Este o scădere globală a tuturor pieţelor acestei regiuni, ca urmare a crizei creditelor ipotecare de peste Ocean.

De exemplu, piaţa imobiliară din Polonia a înregistrat scăderi de 15-20%. Nu aş putea spune că vreuna din ţările din Europa Centrală şi de Est resimte în mod mai drastic turbulenţele", a declarat pentru Gândul Liviu Ureche, specialist imobiliar atestat internaţional - Certified International Property Specialist.

În aceste condiţii, investitorii imobiliari din regiune încearcă să contracareze criza din acest sector prin amânarea unor proiecte care au finanţarea asigurată. Cât despre o eventuală revenire a pieţelor la creşterile de preţuri din anii trecuţi, după ce perioadele dificile vor fi depăşite, situaţia nu mai este posibilă. "Nu cred că vom mai avea asemenea creşteri, totul va fi mult mai aşezat şi mai cugetat", este de părere specialistul.

Perioadă de aşteptare

Până  la o aşezare a preţurilor, situaţia incertă va mai dura. În Bulgaria, bunăoară, patronii agenţiilor imobiliare estimează că apartamentele nu se vor mai scumpi, dar nici nu vor mai înregistra scăderi semnificative. Până acum, piaţa imobiliară de la sud de Dunăre a scăzut cu aproximativ 20% faţă de începutul anului trecut.

"Deocamdată, doar piaţa închirierilor este mai activă. Lumea aşteaptă să vadă în ce direcţie merg lucrurile", a declarat recent Mihail Chobanov, directorul unei companii imobiliare, la televiziunea publică bulgară. El se aşteaptă ca 2009 să fie anul cumpărătorilor cu bani, de pe o piaţă cu preţuri atractive. În prezent, puţinele tranzacţii imobiliare se încheie la Sofia la preţuri de 700-750 euro/metru pătrat, faţă de 900 euro/mp, la începutul anului trecut, potrivit anunţurilor agenţiilor. Brokerii spun că interesul pentru apartamentele în fază de proiect a scăzut. Oamenii preferă mai degrabă să dea banii pe un apartament deja construit. 

Scăderi ale cererii se simt şi în Serbia, după ce specialiştii au prognozat ieftinirea apartamentelor, potrivit site-ului croat de analize financiare limun.hr. "Preţurile de pe piaţa imobiliară din Serbia erau mult mai mari decât în ţările vecine, în mare parte din cauza cererii ridicate. Mulţi se aşteaptă ca preţurile să scadă în curând, ca în Statele Unite. Agenţiile imobiliare locale contrazic această opinie generală, dat fiind deficitul mare de locuinţe de pe piaţă, estimat la 100.000-200.000 apartamente", comentează analiştii.

În Bucureşti, preţurile locuinţelor vechi din toate sectoarele au scăzut în 2008 cu 25%, ajungând la nivelul de 1.400 de euro pe metru pătrat, de la valoarea de 1.875 de euro pe metru pătrat înregistrată în luna ianuarie a anului 2008, potrivit Colliers. În ceea ce priveşte preţurile apartamentelor noi, acestea s-au apreciat cu 4%, ajungând la un nivel mediu de 1.700 de euro pe metru pătrat.

Sursa

26 ianuarie 2009