Piata constructiilor si tranzactiilor in domeniu din Romania a avut in 2008 o evolutie sinusoidala * Expertii optimisti se asteapta in acest an la cel mult o "asezare" a preturilor locuintelor. 

Imobiliarele pe toboganIn ultima parte a anului trecut mai multi dezvoltatori au anuntat ca si-au inghetat proiectele imobiliare din Romania. Potrivit specialistilor in domeniu, "vina" pentru acest lucru le revine bancilor, care nu au mai acordat imprumuturi. Cert este ca majoritatea romanilor asteapta ca preturile locuintelor sa continua sa scada, chiar cu pana la 50% fata de 2007."Anul trecut piata imobiliara a evoluat sinusoidal. A mers foarte bine pana in martie, apoi a inceput sa vina o scadere a tranzactiilor, pentru ca totul sa culmineze cu un oarecare blocaj in vara, dezghetat putin in septembrie si iarasi usor inghetat din octombrie.

E o sinusoida care trebuie din nou sa urce si cu siguranta va urca", ne-a declarat directorul general al Targului Imobiliar National - tIMOn, Vlad Vlasceanu. Potrivit acestuia, nu din cauza normelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) s-a produs aceasta scadere a tranzactiilor in a doua jumatate a anului. "Dam vina pe normele BNR, dar situatia nu sta tocmai asa. Va dau un exemplu firesc: in 2008, a ajuns ca o garsoniera in Ferentari sa coste 75-80000 de euro. Mai mult decat o garso­niera intr-un imobil nou tot la marginea Bucurestiului. Aici era o oferta supradimen­sionata. Proprietarii au inceput sa mai scada cate un pic din pret, dar cate 1000 - 2000 euro, pentru ca s-au gandit sa aiba profit urias", a afirmat Vlasceanu.

El a mai spus ca va veni momentul cand proprietarii vor dimensiona oferta lor si aceasta va fi una reala. "In momentul in care acea garsoniera ar ajunge la 30.000 euro oricine care are un avans de 10.000 euro va putea sa faca un credit de 20.000 euro si atunci nu mai e nicio problema cu normele BNR. La randul lui, cel care a vandut garsoniera cu 30.000 euro poate face ulterior un credit de 20.000 euro si atunci poate sa isi cumpere o locuinta noua sau vine cu un credit mai mare pentru o locuinta de 2 camere. Este un principiu firesc de tranzactionare in piata imobiliara, iar atunci nu vom mai da vina pe normele BNR", a explicat organizatorul tIMOn.

Planuri opuse  
  
Dezvoltatorii imobiliari au atitudini contradictorii fata de continuarea proiectelor de investitii programate pentru acest an. O serie de mari dezvoltatori, precum Immoeast si Cefin Real Estate Asset Management, au anuntat amanarea sau anularea unor investitii. In schimb altii, precum Opus Land Development SA, se declara optimisti si spun ca isi vor continua proiectele.Cefin va amana proiectele imobiliare pe care inca nu le-a inceput, din cauza dificultatilor de finantare, insa constructiile in lucru vor fi terminate la timp, a declarat directorul executiv al Cefin Holding, Stefano Albarosa, citat de Mediafax. El a mentionat ca vor fi amanate un proiect din zona bulevardului Barbu Vacarescu din Capitala, in valoare totala de 240 de milioane de euro, dezvoltat impreuna cu partenerul Europolis, si o investitie in Targu Mures.

Fondul austriac de investitii, Immoeast, amana sau anuleaza 54 de proiecte in Romania, cu o valoare de piata estimata la 2,4 miliarde euro."Desi ne asteptam ca in primele trei luni ale anului sa avem o stagnare a vanzarilor, date fiind schimbarile pe care le traversam cat si inceputului de an, credem ca din a doua jumatate a anului lucrurile se vor aseza pe piata", a declarat Murat Kavurga, director general Opus Land Development SA, dezvoltatorul proiectului Cosmopolis. Imprumutul de 57 de milioane de euro primit de la partenerul GarantiBank, precum si avansul incasat pentru aproximativ 1200 de apartamente contractate, ii ofera dezvoltatorului stabilitatea necesara pentru a finaliza investitia.  
    
Referitor la cei care si-au inghetat proiectele spre sfarsitul anului, Vlasceanu a spus ca este foarte important cine sunt acestia. "Numai in Bucuresti, am numarat noi, sunt peste 350 de proiecte imobiliare noi in dezvoltare, de la un mic bloc de 10 apartamente, pana la proiecte uriase. Daca un mic dezvoltator si-a proiectat un bloc de 4 etaje, n-a apucat sa-l ofere spre vanzare si a anuntat ca si-a inchis proiectul, acela nu-i un dezvoltator, acela a fost un afacerist care a urmarit un trend al pietei. Din marii dezvoltatori eu nu stiu pe cineva care sa-si fi inghetat proiectele", mai spune organizatorul tIMOn.Ieftiniri intarziatePotrivit acestuia, lumea deja se asteapta la o scadere vertiginoasa a preturilor, dar nu se va intampla acest lucru.

"Dezvoltatorii mari nu vor putea niciodata sa vanda in pierdere. Ei vin in ajutorul pietei cu anumite discounturi sau cu anumite oferte speciale, dar nu cred ca se asteapta la limita de jos. Limita te jos va veni de la micii dezvoltatori, de la cei care au proiecte mici, care au de ales intre a vinde acum, ca sa se capitalizeze sau sa aiba o pierdere cat mai mica. Atunci eu, cumparator, cata incredere sa am in cineva care nu si-a calibrat bine afacerea? Cel care si-a calibrat bine afacerea merge mai departe, contruieste, vom avea un stoc de locuinte noi care va fi cumparat si atunci, dupa epuizarea acestui stoc, imi e mila de cei care nu au facut inca achizitii imobiliare.  
    
Pe de alta parte, omul de afaceri Dinu Patriciu considera ca scaderea preturilor pe piata imobiliara romaneasca va continua, iar acestea se vor mentine scazute. "De unde a plecat nu va reveni niciodata, preturile vor ajunge cel mult la jumatate fata de nivelul anului 2007. Imobilele centrale din Bucuresti sunt cele mai putin afectate de scaderea preturilor", a spus Patriciu. In acelasi timp, reprezentantii companiei de consultanta imobiliara, Cushman & Wakefield, sunt de parere ca in 2009 toate domeniile imo­biliare vor cunoaste o descrestere. "Scenariul va fi urmatorul: credite mai putine, prin urmare se vor cumpara mai putine case, mobila, electrocasnicele se vor vinde mai putin, companiile nu se vor mai dezvolta, se va inchiria mai putin. Rezulta astfel un "efect de cascada", un lant de descresteri generat de o situatie economica fara cresteri. Lipsa creditului va genera scaderi sau plafonari in economie, iar sectoarele conexe vor fi afectate" a declarat Razvan Gheorghe, Partener Managing Director al Cushman & Wakefield, pentru NewsIn.

Bancile sunt vinovate  
    
Reprezentantii firmei de consultanta imobiliara Quantum Consulting & Management (QCM) sunt de parere ca proiectele ingheata, in primul rand din cauza speculatiilor pe moneda nationala, a bancilor care nu sunt pregatite sa faca fata riscurilor noi, a aranjamentelor oculte dintre acestea si lacomiei acestora.Potrivit QCM, institutiile de credit transfera dezvoltatorilor greselile pe care le-au facut si pe care sperau sa le recupereze mai repede.

Sursa

5 January 2009