Imobiliarele, pe avarie. Bancile nu vor mai finanta proiecte rezidentiale pâna în 2010 Din ce in ce mai multe banci renunta la finantarea unor proiecte imobiliare in Romania, pe fondul stagnarii pietei imobiliare. Mai mult, bancile se feresc de proiectele mari, preferand sa se indrepte catre cladirile comerciale sau de birouri. In schimb, reprezentantii din domeniul imobiliar sunt optimisti si spun ca din a doua jumatate a anului viitor este posibil sa asistam la imbunatatirea conditiilor din piata, dar si la o reglare a acestora.

Raiffeisen Bank a anuntat, ieri, ca va renunta la finantarea proiectelor imobiliare în România anul acesta si în 2009, daca nu va observa îmbunatatirea conditiilor pietei, în prezent stopând si proiectele pe care le avea în pregatire în vara. Banca a anulat finantarile proiectelor imobiliare pe care le planuia la finalul acestei veri, în valoare de 600 milioane de euro. Portofoliul de credite pe acest segment al bancii a ramas la nivelul de la sfârsitul verii, de 400 milioane de euro. „Atât timp cât nu mai exista cerere la fel de mare, nici Raiffeisen Bank nu mai finanteaza. Am ales sa ramânem la proiectele pe care le-am aprobat deja", a declarat prim-vicepresedintele bancii, Marinel Burduja, citat de NewsIn. Acesta a adaugat ca banca va relua finantarea daca va fi o cerere mai mare. Analistii economici sustin ca, in ultima perioada, bancile-mama si-au redus liniile de finantare pe termen mediu si lung, iar pe termen scurt, situatia institutiilor financiare nu este deloc imbucuratoare, din cauza lipsei de lichiditate.

Analistul imobiliar Radu Zilisteanu este de parere ca pana in 2010 conditiile de piata se vor schimba, iar creditarea va fi reluata. „Chiar daca in prezent trecem printr-o perioada dificila, caracterizata de incertitudine, cred ca pana in 2010 conditiile de piata se vor schimba, iar criza de lichiditate va incepe sa apuna", ne-a declarat Zilisteanu. De asemenea, reprezentantii din domeniul imobiliar sunt de parere ca deocamdata nu se poate vorbi de un regres, ci mai degraba de o corectie a pietei. „In conditiile diminuarii cererii pe piata imobiliara, bancile isi iau o serie de masuri si vor alege cu mare atentie proiectele pe care le vor finanta. Dezvoltatorii imobiliari ale caror proiecte nu vor primi finantare din partea bancilor vor intampina cu siguranta probleme si este probabil sa asistam la falimente ale unora dintre ele. Firmele de constructii vor fi de asemenea afectate in mod direct, reducandu-se numarul de comenzi.

Incepe declinul si in retail

Real Hypermarket a amânat deschiderea a doua magazine în anul 2009, deoarece dezvoltatorii contractati de companie nu au putut obtine credite bancare pentru derularea proiectelor. Declaratia a fost facut, ieri, de directorul general al Real, Tjeerd Jegen. „Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari au dificultati în gasirea de finantari pentru proiectele lor ca urmare a noilor schimbari economice, ceea ce înseamna ca în mod indirect suntem si noi afectati de criza financiara. De aceea putem garanta pentru 2009 doar cinci deschideri noi, fata de sapte anuntate initial, în care vom investi peste 100 milioane de euro", a afirmat Tjeerd Jegen, citat de NewsIn. Pe de alta parte, Carrefour si retailerul de produse electronice, electrocasnice si IT&C Flamingo International au anuntat, ieri, deschiderea unui nou magazin la Sibiu.

20 November 2008