Agentii din toata lumea spera ca recuperarea din trim. IV sa imprime un nou trend in domeniul imobiliar Cele mai catastrofale piete rezidentiale - Riga si Dubai - incearca sa recupereze pierderea.

sursa:financiarul.comPiata mondiala a locuintelor da semne ca ar intra in convalescenta, insa e prea devreme pentru a cauta un tipar. Majoritatea pietelor rezidentiale impor­tante din lume au semnalat o recuperare a preturilor la locuinte.

Astfel, pe par­cursul ultimului trimestru al anului trecut, pretul caselor a crescut in 22 din 35 de tari pentru care exista statistici disponibile si a continuat sa scada doar in 11 state (plus Romania).

Cu toate acestea, desi trimestrul IV a reusit sa readuca zambetul pe buzele tuturor actorilor implicati in vanzarile de locuinte, este prematur sa spunem ca 2009 a fost un an fericit.

Anul trecut, in 19 tari, majoritatea europene, pretul locuintelor si-a conti­nuat declinul, in timp ce alte piete nationale au intrat pe un fagas de cres­tere a preturilor rezidentiale. Cu alte cu­vinte, desi evolutia din ultima jumatate de an ne sugereaza ideea unei recu­perari partiale, rezultatul anual con­tinua sa fie negativ.

Asia - zborul „dragonului"

Pentru agentii imobiliari din statele asiatice, chiar si Emiratele Arabe Unite, datele privind evolutia pretului se pre­zinta foarte optimist. Orientul Apropiat traieste chiar clipe de glorie, gratie boomului imobiliar din Israel si Liban. Astfel, potrivit Global Property Guide, preturile locuintelor din Israel au crescut puternic incepand cu trimestrul IV din 2008, iar aceasta evolutie a fost confirmata si pe durata anului tre­cut. Potrivit sursei citate, in 2009 pretul mediu al locuintelor a crescut aici cu 15,5%, o cifra-record in ultimii 10 ani.

Si tarile din Asia-Pacific au intrat in raliul preturilor. Hong Kong si Taiwan sunt doua dintre destinatiile din zona care dau dovada de performanta de invidiat pentru alte piete dezvoltate. Preturile imobilelor de locuit din Hong Kong s-au intors la nivelul ridicat de dinaintea crizei. Piata de locuinte din Hong Kong a cunoscut o redresare ra­pida, preturile crescand cu 20,81% pe tot parcursul lui 2009, desi in primul trimestru al aceluiasi an aceasta a suferit un declin de 15%.

In Taiwan, preturile caselor s-au majorat cu 18,29% in 2009 si cu 4,7% in trimestrul IV. O ameliorare puternica s-a produs si la capitolul increderii inves­titorilor in piata taiwaneza, urmare a semnarii unui numar de acorduri eco­nomice intre Taiwan si China.

In Singapore, dupa un declin de 9,59% al preturilor la locuinte in 2008, anul 2009 a reprezentat un adevarat montaigne russe pentru piata rezi­dentiala din aceasta tara. Astfel, daca in prima jumatate a anului trecut preturile au continuat sa scada, in trimestrele III si IV acestea au crescut cu 14,3%, res­pectiv 6,58%. Totusi, la nivelul anului 2009 pretul mediu al locuintelor a pre­zentat o majorare cu doar 2,12%. Guver­nul din Singapore a reactionat rapid impotriva cumparatorilor spe­culativi prin promovarea unor norme de creditare mai stricte si introducerea taxei de timbru la revanzarea locuin­telor. In zona Pacificului, Australia si Noua Zeelanda s-au mentinut pe trendul pe care au inceput sa-l experimenteze ince­pand cu jumatatea anului trecut. Pretul caselor in Australia a crescut in 2009 cu 11,28%, in timp ce in Noua Zeelanda cu 4,86%.

Sursa

2 March 2010