Zilnic, la agenţiile imo­biliare apelează oameni de afaceri, fie români sau străi­ni, care sunt interesaţi să îşi construiască o pensiune în zonă sau să cumpere una. Peste toate acestea, tranzacţiile clasice de locuinţe sunt doar un bonus.

În Sibiu, atâta timp cât proprietatea este de calitate, atunci se vinde, indiferent de preţ sau de zonă. Clienţi sunt, ba chiar cu buzunarele pline şi planuri de investiţii mari, spun agenţii imobiliari sibieni. „Au început să vină din afară să cumpere terenuri sau case. În principal, vin nemţii, 2-3 ­englezi şi mai sunt şi câţiva din Ungaria. Construiesc pentru agrement.", spune Bogdan Zbihlea de la agenţia Proprietăţi ­Sibiu.

Acesta susţine că agenţia pe care o reprezintă are în acest moment 2-3 clienţi care au între 500.000-1.000.000 euro, bani pe care vor să îi investească în ­proprietăţi imobiliare în Sibiu sau împrejurimi. Dar totuşi, ei sunt excepţiile, clienţii ideali. Există şi situaţia în care un client nu are toţi banii cash, dar este dispus să ofere alte proprietăţi la schimb.
„De exemplu, avem câţiva clienţi interesaţi de o casă la 300 mp construiţi. La interior este lux în adevăratul sens al cuvântului: mahon, marmură, granit, sistem de supraveghere... Costă 350 mii de euro şi sunt clienţi. Doar că mulţi vor să dea o parte din bani plus ceva la schimb pentru diferenţă. Ar da cam 200 mii de euro şi două apartament la schimb", explică Zbihlea.

Programul Prima Casă 2, un bonus pentru imobiliari

Dincolo de tranzacţiile mari, în Sibiu se vinde foarte bine şi prin programul Prima Casă.  „Cererea este mai mare decât oferta în acest moment. 80-90% dintre tranzacţiile noastre se fac prin programul Prima Casă. Iar tot ce se încadrează în acest program, s-a dat. Confort 1 nu prea mai sunt, decomandate au dispărut, iar cele care apar la un preţ bun pe piaţă se vinde în câteva zile", explică Sergiu Dordea, directorul agenţiei sibiene Intermed Casa.
De asemenea, se vând şi terenurile, mai ales că preţurile lor au scăzut la jumătate faţă de acum câţiva ani. Preţurile pornesc de la 5 euro/mp, la 10 km de oraş şi urcă până la 30 euro/mp, la 2-3 km de oraş.  

 


Sursa

16 June 2010